Brännskador på det heligaste.


Idag har jag ägnat stora delar av dagen till att plantera skog. Första gången jag planterade var jag 2 år men jag tror att jag fick lite hjälp av farsan då men när jag var 14 år började jag plantera på riktigt. Eftersom jag inte fick jobba planterade jag åt farsan första sommaren. Sommaren då jag fyllde 15 började det på riktigt. Vi var 2 st som planterade. Våra mammor turades om att skjutsa ut oss på hygget då vi inte körde moped. Vi planterade i närheten av Gåxsjö och Ottsjön. Ata bodde i Ottsjön och hade en gubbmoppe som gick som en raket. Året därpå tillkom Linda från Raftsjöhöjden. Hon hade körkort och vi planterade i hela västra jämtland. Det var ett trevligt arbete. Ibland var vi i närheten av varandra och diskuterade livligt men för det mesta på var sin sida av hygget. Man han fundera över mycket. Vid ett tillfälle fick vi ett hygge som låg väldigt otillgängligt. Man fick gå över en myr i 5 km innan man kom till hygget men då kom Ata på lösningen att man kunde sätta sig fram på järnhästen och köra vilket sparade vår uthållighet något. Hygget var ej markberett så vi fick försöka sparka fram jord och plantera efter bästa förmåga. Vid en senare kontroll av planteringen visade det sig att väldigt få planter hade klarat sig. När jag var 17 planterade jag med fimpen. Vi kämpade på bra under en regnig sommar. Vid fikat satte vi oss i bussen och fikade. Fimpen tyckte att ratten var en perfekt kaffemuggshållare ända tills han råkade smälla till ratten och det skållheta kaffet föll i skrevet på honom. Han gick som en cowboy några dagar efter det. När jag själv hade körkort planterade jag och brorsan några sommrar tillsammans med Karin från Kakis, Hampus från Gåxsjö och Linda från Dorotea och Pål från Ollebacken. Jag körde plantbussen och de andra somnade eftersom i bussen på morgonen. Även jag, men då jag var på väg ner i diket tog brorsan tag i ratten och styrde samt skälde lite på mig så jag vaknade. Jag hade för det mesta linser på den tiden. Jag tappade ut dem på ett hygge och hade inga glasögon med mig och eftersom jag var den ende med körkortet var det bara att köra. De andra fick hålla lite extra koll så jag höll mig på vägen. Det är en härlig känsla att planter en hel dag och sedan komma hem duscha, äta middag och ta det lugnt. Kroppen känns härligt trött efter ett pass. Det är riktigt bra träning. Jag planterade 7-8 säsonger innan jag fick annat jobb. Jag har nog blivit lite skadad av planteringen för jag tycker att det är härligt. Man får ha lugnt omkring sig. Se naturen, stanna och fika på en stubbe en stund och göra nytta. Jag har fått se mycket älg under planteringen. Idag kom 2 kalvar och hälsade på. Jag försökte locka på dem och för en stund tror jag att de trodde jag var deras mamma. Till slut plantera mera!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.