Mitt liv i Sverige!

Det var den 27 februari 2009.Mina kompisar och jag flög till Sverige.Vi bodde i Indonesia tillsammans. De heter Kande,Nanthu och Kumar. Först kom vi till Stockholm,där vi träffade en kvinna som jobbade Internationella organisationen för migration. Vi presenterade oss för henne. Hon gav oss flygbiljett .Efter det flög vi till Arvidsjaur,där vi träffade Sara som jobbade på flykting mottagningen i Sorsele. Ajanthan och Kasi följde också med henne .De kom till Sverige tidigare. Kumar kände Ajanthan. De bodde i Srilanka i samma stad. Vi presenterade oss för varandra. Vi fick pengar från kommunen. Vi köpte vinter skor .Efter det åkte vi dirket till Sorsele.

Vi var trötta.Det var kallt,och vi såg snö förstagång.Vi hade ingen vinter kläder. Då frös vi. Det tog ungefär en och halv timme från Arvidsjaur till Sorsele.Det var den fredag.Ungefär klockan 14.30 var vi i Sorsele.Vi fick egen lägenhet.Jag fick lägenhet på Prästgatan 16.Sen tog vi lunch och åt Thaimat som var god. Efter det fick jag pengar från kommunen.Sen åkte jag och mina kompisar till Blattnicksele,där köpte vi vinterkläder och ladda mobilen.Sen ringde jag till min familj,jag var jätteglad. När klockan var halv sex kom Ajanthan och Kasi till mig. Vi gick till Coop och ICA och handlade mat.Sen gick Ajanthan och Kasi sitt hem.Jag gick hem och åt middag. Efter det gick jag till sängs.Det var första dagen i Sorsele.

Tio personer bor i Sorsele från Srilankan.De kom till Sorsele tidigare.Nästa dag träffade vi dem.Sen bjöd Ajanthan på middag.Det var kallt och mörkt. Vi hade inga vinterkläder. Vi ville gå hem,men vi gick vilse.Det var inte bra. Vi frös och vi ringde till  Ajanthan, Han visade oss den rätt vägen. Vi gick hem.                                                        Efter en månad började jag läsa på  SFI. Jag gick till skolan.Då var jag blyg,därför att jag inte kunde prata svenska. I skolan träffade jag många personer från olika länder. Anne-Lie var min lärare. Hon pratade med mig men jag förstod inte. Jag tycker,det är svårt. Man börjar läsa ett annat språk. Samma dag gick jag till ABF,ungefär klockan 13.30 var jag där. Åsa pratade med mig ,jag förstod ingenting. Jag skrattade bara.Men jag tyckte om att kunna prata med andra. Jag tog alltid en fickbok med mig. När jag hörde nya ord, jag skrev direkt.                                                                                             Efter två månader kunde jag prata några svenska ord. Jag fick Mål ett i skolan och läste varje kapitel. På ABF träffade jag Kim och My. Först var jag blyg, men jag försökte prata med dem. Sen pratade jag ganska mycket med dem. De lärde mig nya ord jag skrev orden i min fickbok. Åsa skrev också svenska ord i min fickbok. De hjälpte mig  mycket. Jag tycker, jag hade tur att träffa dem. Jag kunde prata med personer på ABF.  Det var ett bra tillfälle  för mig. Jag glömmer dem  aldrig.

Sommar 2009 spelade vi volly boll och fiskade. Det var spännande. När vinten började var det tråkigt. Den första januari 2010 hade jag otur. Nanthu och Kande flyttade från Sorsele till Leksland. Kim hjälpte dem att flytta. Han är snäll. Jag följde med dem. När jag kom tillbaka till Sorsele åkte Kumar till Stockholm. Jag var ensam,och ledsen. När Kumar kom från Stockholm till Sorsele, var han också ledsen. Jag och Kumar drack flera burkar öl, sen åt vi middag. Jag kunde inte sova och studera. Jag var ledsen.Nanthu och Kande var mina grannar.Jag träffade dem i Srilanka 2006. Vi flög till Indonesien och bodde tillsammans. Vi kom till Sverige tillsammans. Jag saknade dem. Jag bodde på Strändvägen 39B. Eftersom jag var ensam ville jag bytta lägenhet och pratade med Kommunen. De hittade en lägenhet på Folkethusgatan. Sen  flyttade jag dit. Efter det var det lite bättre.

Den 25 januari 2010 fick jag praktik på Coop. Jag var glad. Jag har gjort praktik på tisdagar och torsdagar. När jag gick dit ,var jag väldig nervös. Jag fyller på i hyllorna och flytta fram gamla varor och fylla på nya bakom. Kim har också jobbat där. Efter tre månader sa Kim att jag kan sitta i kassan. Det är inte svårt, jag lär mig bra. Sen pratade jag med min Chef som heter Caisa. Hon sa,att jag får sitta i kassan om jag pratar med kunder. Jag sa ,Ja,det gör jag. Efter två veckor började jag arbete i kassan och jag var stressad men mina arbetskamrater hjälpte mig. Efter två veckor satte jag i kassa själv. När jag behövde hjälp ringde jag till mina arbetskamrater. De hjälpte mig, de var snälla. I sommars satte jag i kassen flera gånger och lärde mig. Det gick bra, sen var jag inte stressad längre.

Kumar flyttade från Sorsele till Stockholm. Jag var ledsen igen. Jag tänkte mycket och det var svårt. Eftersom jag saknade mina kompisar. Jag fortsatte läsa på SFI. Jag avslutade kurs B och kurs C och läser jag kurs D. Det går bra. Nu har jag fått instegs jobb på Coop. Mina kompisar och flera personer hjälpte mig. Jag glömmer dem aldrig. Jag trivs på mitt jobb och min praktik. Jag tycker, jag går rätt väg nu. Mina planer är att studera engelska och sedan går på grund VUX…………………..!

28 kommentarer

 1. Bo Brydsten

  Vad roligt att du skriver på bloggen, Kesavan!
  Jag kommer att fortsätta att läsa din blogg. Jag som sorselemedborgare behöver intryck och refektioner från er som nyligen inflyttat till kommunen och kommer från andra delar av världen. Fortsätt skriv, Kesavan!

  Bo Brydsten, Kraddsele

 2. Kesavan Kailajapillai

  Svar till Åsa (2011-01-17 16:04)
  Jag vet , du retas mig. Jag ska klippa mitt hår. Så blir jag svensk. Jag lär mig åka skidor. När jag åker skidor, jag kan säga till dig. Du ser, hur jag åker skidor.

 3. Nanthu

  Grattis!! kesavan,du kom till Sverige 1år och 10 månader. du är duktig,dina lärare och kompisar undervisar och hjälpa dig.Grattis Sorsele SFIoch ABF Fortsätt skriv…..

 4. Carola

  Det har varit sååå roligt att hjälpa dig komma i gång med ditt bloggande och du vet att jag mer än gärna hjälper dig när du behöver. Gillar din strategi om hur man lär sig nya ord, genom att fråga om det är ett bra eller dåligt ord. I dag fick du lära dig att ”Gullig” är ett bra ord 🙂

 5. Kesavan Kailajapillai

  Svar till Carola (2011-01-19 20:40)
  Jag vill gärna lära mig nya svensk ord. Jag vet ,du är snäll. Jag visste inte tidigare blogg .Men du visade och hjälpte mig. Jag tycker,det går bra väg. Tusen Tusen Tack……….!

 6. Sara

  Vad roligt att du bloggar, jag tycker det är spännande att få läsa om dig och dina tankar som hitflyttad från ett annat land. Och vad duktig du är på svenska! Fortsätt blogga =)

 7. Lena S

  Åh Kesawan vad du är duktig du skriver bra och så intressant om ditt liv. Hoppas MÅNGA läser din blogg.
  Du kommer lyckas bra i livet.

 8. Jeanette

  Precis som alla tycker, så jättebra du skriver och vilka fina bilder! Hoppas du fortsätter med det! Tror att många här i Sorsele är intresserade av vad du har att berätta. Du är en person som verkligen gör din arbetsplats ”solig”, för att du är så glad och trevlig mot alla, vet många som tycker det! Ska absolut fortsätta läsa din blogg 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.