Försämring för deltidsarbetslösa

Den 7 april infördes en begränsning av möjligheten att få deltidsersättning från A-kassan från 300 till 75 dagar.
Detta drabbar inte bara den deltidsanställde utan även vi som är småföretagare som inte kan anställa någon på heltid p g a ekonomi.
Eftersom Ammarnäs är en turistort och dom flesta livnär sig på turistnäringen så är det ju under vinter- och sommarsäsongen som det behövs mest anställda den övriga tiden mindre. Därför går det inte att anställa folk på heltid.
På Handelsanställdas förbunds hemsida säger Handels ordförande att många deltidsanställda nu väljer att säga upp sig eller drar sig för att tacka ja till en deltidstjänst.
Ja, nu verkar det ju vara försvarsbart att tacka nej till deltidsarbete eftersom den anställde ’straffas’ för att jobba deltid!!!
För jobbar du 3 dagar i veckan och får ersättning från a-kassan de övriga 2 dras dessa två dagar från en pott på 75. Är du däremot arbetslös samtliga fem dagar under en vecka slipper du avdraget från de 75 dagarna. Om jag har fattat rätt så kan den deltidsanställde säga upp sig efter de 75 dagarna tagit slut och får då stämpla upp till heltid men tackar hon då ja till ett deltidsjobb får hon ingen ersättning alls från a-kassan!
Jag tycker politikerna skulle se på det geografiska mera och hur vi företagare har det i glesbygden innan dom tar olika beslut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.