Ideellt arbete eller inte?

 Hela morgonen har det pratats i Radio Västerbotten om ideellt arbete och då kom jag osökt att tänka på alla som lägger ner ett enormt arbete i föreningslivet framförallt i byarna! I dom föreningar som jag själv arbetat i har ingen tagit betalt utan det har varit ideellt arbete hela tiden.

Ta föreningarna i Ammarnäs som exempel. Det skulle knappast vara så många arrangemang i Ammarnäs om inte föreningarna fanns. Nu skriver jag om dom föreningar jag vet. Ni får förlåta mig om jag glömt något arrangemang!

Hembygdsföreningen som anordnar följande arrangemang varje år:

Vägstäd genom byn i maj.

Hembygdsgårdens Dag i juni.

Ammarnäsdagarna lördag och söndag i juli. 

Våffelkvällar två kvällar i veckan under åtta veckors tid under sommaren.

Pärfestivalen sista lördagen i augusti.

Tomtebesök i Hembygdsgården i december.

Eftersom jag själv är med i denna förening så vet jag att alla arbetar ideellt och jag tror eller är ganska säker på att det ser ut så i alla byar! Däremot blir det svårare att få tag i folk som ställer upp i  men det tror jag absolut inte beror på att dom inte får betalt utan snarare att samma personer är engagerade i andra föreningar!

Ammarnäs IF anordnar

Kungsledenrännet Hemavan-Ammarnäs

Hjuldagen Ammarnäs-Sorsele

Fjällmarschen

Sedan har vi Sameföreningen som har öppet Samegården flera dagar i veckan under sommaren och även någon gång under vintern 

Utställning

Loppis

Café

Även Mat vid en del tillfällen.

 

Då jag ser på allt detta som arrangeras funderar jag om detta skulle anordnas av någon annan om inte dessa föreningar fanns? Knappast troligt!

Så en stor eloge till alla som jobbar ideellt! Ni ser här vilket enormt jobb ni lägger ner för att hålla Ammarnäs levande!!

3 kommentarer

  1. daniel grundström

    Sen finns ju spår o leder sektionen inom Destination Ammarnäs som la ner ca 500 timmar ideellt under förra vintern samt att ca 100 timmar till lagts på planering inför höströjning av leder och planering av höstarbeten.
    Utan föreningar stannar landet.

  2. Bo Brydsten

    Du har så rätt, Kinna! Alla arrangemang som drar turister till vår kommun arrangeras av ideellt arbetande föreningar. För kommunen och företagen är de guld värda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.