Haverikommission, Kriskommission och…

I Sverige ökar koldioxidutsläppen. Förra året ökade andelen flygningar i svenskt luftrum med 10 %. Vårt järnvägsnät har så stora brister att en modern uppföljare till Stefan Demerts klassiker "SJ, SJ, gamle vän" skulle passera vad man kan acceptera av lyteskomik. Vi svenskar utnyttjar jordens resurser på ett sätt som skulle kräva fyra jordklot om alla jordens invånare hade samma leverne som vi. Samtidigt lägger de fyra borgerliga partiledarna fram ett förslag på en "framtidskommission". Detta för att fram till 2013 utreda vad som är framtidens utmaningar och hur politiken ska läggas upp fram till 2020. I debattartikeln nämns faktiskt miljöfrågorna på slutet under benämningen "sist men inte minst". I Sverige använder vi oftast begreppet "kommission" för en grupp som utreder en oförutsedd och olycklig händelse. Det framgår allt tydligare att framtiden är just en sådan händelse för den moderatledda regeringen.

Finns inte politiska partier för att samla människor som har en gemensam syn på hur de vill att framtiden ska se ut? Forskare, vetenskapskvinnor och -män och andra experter har givetvis en viktig del i att fördjupa våra kunskaper, men om ett demokratiskt system ska fungera måste framtiden skapas med utgångspunkt från medborgarnas engagemang och vilja. De som har något att vinna på att en "framtidskommission" definierar alliansens utmaningar och politik är givetvis moderaterna. Om de tre små regeringspartierna ska fortsätta att överge sina kärnfrågor så krävs det nog att partimedlemmarna inte ska vara alltför inblandade i framtidsdiskussionerna.

För oss i Miljöpartiet är framtidens utmaning självklara:

Vi måste minska vårt utnyttjande av naturresurser så att vi hamnar inom de gränser som våra ekosystem klarar av. (Något så självklart, men så svårt att fokusera på.) För vår egen skull. För våra barn och barnbarns skull. För alla de miljoner arters skull som ger oss så många värden men som inte kan påverka sin egen chans till överlevnad. För att nå ett hållbart samhälle är det också nödvändigt att resurserna globalt fördelas på ett rättvisare sätt. Detta är för miljöpartiet såväl ett mål som ett medel. Sen har vi lite olika syn på hur vi ska nå detta på snabbast och bästa sätt, men vad som är framtidens viktigaste utmaning behöver inga gubbar sitta två år och fundera på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.