Vegaskolan är en återvändsgränd.

Till slut var miljöpartiet ensamma i kommunstyrelsen om att tycka att Vegaskolan är en återvändsgränd för grundskolans utvecklingsmöjligheter i Vännäs. Övriga röstade istället för att en ny skola byggs där också kommunbiblioteket ska ingå. Bra för skolan, men knappast det bästa för bibliotekets möjligheter. En del annat fick vi också lära oss på vägen:

 • Bedömningen av kostnaden för skolbyggnaden på 40 miljoner närmar sig efter ett knappt år 80 miljoner.
 • I den nya Vegaskolan finns det plats för ytterligare 70 elever. Om Vännäs kommuns mål om befolkningsökning till 2020 nås så är det alltså fullt. Vad gör vi sen?
 • Lärarna klarar sig med 6 kvadratmeter var som arbetsplats, inklusive gemensamma utrymmen.
 • Vegaskolans skolgård kommer inte att bli större, men den ska visst bli bättre?
 • Att placera ytterligare parkeringsplatser i kvarteret verkar fortfarande vara en gångbar idé. Vännäsborna kräver visst att man ska kunna köra ”ända fram till dörren”. Man kanske får det beteende man bygger för?
 • Förslag till lösningar på trafiksituationen runt skolan saknas fortfarande.
 • Luftmätningar i nuvarande klassrum visar på limångor och bilavgaser. Limångorna kan vi slippa i den nybyggda skolan. Bilavgaserna lär finnas kvar även om mätningarna upphör.
Visst kan jag gräma mig över att vi inte reflekterade över de långsiktiga effekterna av att satsa stora pengar på Vegaskolan tidigare. I en redan pågående process så är det alltför lätt att kritisera de ökande utgifterna som ett omtag i frågan skulle innebära.  I längden skulle det dock inte ge större kostnader, utan troligen mindre. En skola på fritidsområdet skulle medföra direkta utgifter även för matsal och gymnastiksal. Det är sant. Om vi utgår från att Vännäs växer och att eleverna om något årtionde inte ryms på Vegaskolan så krävs det ytterligare åtgärder. Då måste vi bygga en ny skola någonstans där eleverna ryms. Har vi redan påbörjat flytten så behöver det endast byggas lokaler för de elever som då tillkommer. Med den nuvarande strategin så kommer vi i framtiden att behöva bygga en helt ny skola för alla elever inklusive matsal och gymnastiksal. Utifrån ett långsiktigt perspektiv så är det alltså den skolbyggnad som nu ska byggas det som utgör den ökade kostnaden. Men för att följa detta resonemang måste man tänka långsiktigt, och tro på kommunens befolkningsmål.
Den viktigaste lärdom av de senaste månaderna i kommunpolitiken är att vi behöver en långsiktig plan för hur vi vill att hela Vännäs ska utvecklas. Om det hade funnits en tydlig plan för vår framtida skola så hade mycket gjorts mer genomtänkt den senaste tiden. Om det fanns en tydlig plan för vårt framtida samhällsbygge så skulle våra kontakter med myndigheter som t.ex. Trafikverket underlättas. Glädjande nog lyfte Johan Söderling igår förslaget att skjuta fram processen med kommunens kommande översiktsplan. Genom att påbörja den politiska processen med denna först till hösten så ger det såväl medborgare som politiker tid att komma med idéer och reflektioner. Ett riktigt bra initiativ av kommunalrådet.
Torsdag den 18 april kl. 18.30 håller vi i Miljöpartiet ett öppet möte för att prata om framtidsfrågor och vad vi ska jobba med framöver. Lokalen är inte bestämd än, men det lutar åt…Vegaskolan.
Alla är hjärtligt välkomna!

4 kommentarer

 1. Lussebullen

  Tänk vilket fantastiskt NO klassrum man skulle få med en nybyggd skola på fritidsområdet, nära till naturen, titta på småkryp i Röda viken o.s.v. -eller Varför inte uppe på Fridhemsområdet. Där finns ju faktiskt idrottshallar i närheten.

  Om vi nu ska tänka på barnen och allt sånt ” oviktigt” kunde de ju få en fantastisk utemiljö för både förskola, förskoleklass och övriga elever.

  Är inte förresten Vegaskolan ”sjuk”? Varför stapla en massa grå kartonger på en parkeringsplats. Det måste till ett långsiktigt och hållbart tänkande.

 2. mamma

  Trevligt med lite nytänkande i skolfrågan! Tråkigare skolgård än Vegaskolan får man leta med ljus och lykta efter. MEd tankte på att tre byskolor läggs ner kanske man borde kunna locka de nya eleverna med lite av ”byskoleandan” d v s närmre till naturen. Eftersom jag sjäv blir berörd i skolfrågan om sisådär 4,5 år då min dotter ska börja skolan, så känns det inte så trevligt att sätta sitt barn i en skola mitt i samhället med avgaser och mycket trafik. oavsett hur fin och stor skola man bygger så finns ju trafiken och avgaserna kvar. Men eftersom man inte kan välja en byskola (förutom Vännäsby) så har man väl inte så mycket val…

  Hoppas fler partier inser era kloka tankar i denna fråga!

 3. Krister Andersson

  Svar till mamma (2013-03-12 19:37)
  Personalen på Vegaskolan har inte haft det lätt med trånga och sjuka lokaler så jag förstår att det ur den synpunkten blir en stor skillnad för dem. Det skulle bara ha kunnat bli så mycket bättre.

 4. Krister Andersson

  Svar till Lussebullen (2013-03-12 16:48)
  Jo Fridhemsområdet vore också ett intressant val. Lite besvärliga vägar runt omkring. En passage över järnvägen norr om järnvägsstationen skulle öppna upp det områdets möjligheter ytterligare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.