Hållbar assistans.

Miljöpartiet har hela tiden varit emot att Vännäs kommun ska upphandla personlig assistans. Att personlig assistans är billigare i privat regi har självklara orsaker. Med otrygga anställningsvillkor och tuffa arbetsförhållanden så finns det pengar att tjäna. Vännäs kommun vill vara en bra arbetsgivare och då vore det syniskt att lägga ut personlig assistans på anbud när man vet att de ekonomiska besparingar som möjligen kan göras betalas av de som ska utföra arbetet. Även om de är privat anställda.

Centerpartiets Ulf Eriksson undrar om s+v företräder personal eller brukare. Det får s+v svara på, men som förtroendevald med arbetsgivaransvar så hoppas jag att Ulf företräder båda. När centerpartiet så intensivt förespråkar denna upphandling, samtidigt som man motionerar för minimering av delade turer i kommunens egen verksamhet , så är taktiken mycket tydligare än någon sorts ideologi.

 

Och när kristdemokraterna plockar fram ICA/Konsum-jämförelsen på samma tema känner man ju att det är precis denna fördjupning av välfärdens villkor man behöver…NOT.

 

 

 

 

 

9 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Ditt blogginlägg får mig från att avstå att skriva ett inlägg på samma tema. Det går inte att sägas bättre än vad du gör i ditt inlägg.

 2. Sixten Jonsson

  Det är en anmärkningsvärt tragisk syn på företagare ni har som företrädare för majoriteten .Det är faktiskt i företagen som arbetstillfällen och skatteunderlag för välfärden skapas. Men ni ska ändå ha tack för att ni öppet redovisar er åsikt för och om oss entrepenörer

  • Krister Andersson (inläggsförfattare)

   Som företrädare för miljöpartiet så inser jag problemen med att lämna välfärden fri på ”marknaden”. När vi vet att det är svårt att få någorlunda ”enkla” marknader som elmarknaden och banksektorn att fungera på ett vettigt sätt, så måste vi reflektera på de stora problem som uppstår då skola, vård och omsorg lämnas i samma typ av konkurrens. I offentliga verksamheter är det inte de som får nytta av verksamheten de som direkt betalar. Dessutom är det ofta en mycket trög process att byta verksamhet. ”Den här engelska-lektionen var synnerligen banal så efter lunch tänker jag gå på Dragonskolan” TJENA!. ”På det här äldreboendet får man inte ens komma ut en gång om dan, så idag flyttar jag till .Skelleftehamn!” MOGET FARMOR!.
   Entreprenörer är för oss: människor med drivkraft som också kan tänka nytt. Och de behövs inom den privata sektorn såväl som i den offentliga.
   Människor driver företag, och företagare är vanliga människor. De flesta är vettiga som vill göra rätt för sig. Några är annorlunda.
   Vi tror att välfärdssektorn med dess trögare system drar till sig för många av de annorlunda företagarna.

 3. Ulf Eriksson

  Är väl medveten om att jag och alla övriga förtroendevalda har ett arbetsgivareansvar. Tyvärr tror jag inte alla som sitter i en styrelse eller nämnd har insett detta. Som arbetsgivare företrädare jag givetvis också personalen. Det är därför vi driver frågan om en förbättrad arbetsmiljö.
  När det gäller det aktuella ärendet och våra uttalade prioriteringar så blir jag besviken på dig då du ifrågasätter ärligheten. Tyvärr är det inte ovanligt att ”vänstersidan” misstänkliggör ett parti från ”andra sidan” när man driver frågor som handlar om personal och arbetsmiljö och det är bara att beklaga.
  Att vara arbetsgivareföreträdare innebär inte att jag som förtroendevald inte kan och får tycka vad kommunens verksamheter ska prioritera. Mina och dina och alla övriga förtroendevaldas uppdragsgivare är faktiskt medborgarna. Det är i första hand deras uppdrag vi har att förvalta och till vår hjälp har vi personalen.

  • Krister Andersson (inläggsförfattare)

   Men att komma undan arbetsgivaransvar genom att lägga ut verksamhet på anbud känns väl inte så bra, va?

   • Ulf Eriksson

    Nu handlar ärendet inte om att komma undan arbetsgivaransvar utan att Vård- o omsorgsnämnden har diskuterat sparförslag som förvaltningen har presenterat för att nå en budget i balans 2015.
    Detta är ett område som nämnden i enighet har låtit utreda vidare. Om nu du och miljöpartiet inte gillar förslaget, vad har ni då för förslag till besparingar motsvarande 7-800 tkr?

 4. Marlene Brännström

  Du beskriver kaoset inom personlig assistans i Umeå Kommun.. har själv jobbat som personlig assistent i 10 år så jag vet hur det är.. Nu är jag uppsagd p.g.a kronisk sjukdom, jag har en arbetsförmåga på 75 %.. Dom så kallade enhetschefer har noll kunskap när det gäller assistans.. och när en anställd får samma sjukdom som många av brukarna har, då är man inte vatten värd,, Dom sitter där på sina höga stolar och leker med människors liv..
  Håller med dig till 100 % och lite till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.