Zlatan visar varför det krävs mycket mer.

2004 tog Stefan Holm OS-guld i höjdhopp. Genom att i ett mycket pressat läge klara 2.36, för endast andra gången i karriären, passerade han de tre som låg före honom i resultatlistan och tog hem en historisk seger. Samma år men någon månad tidigare slet Kajsa Bergqvist av hälsenan vid en tävling i Båstad. Hon missade därmed OS, men kom tillbaka och tog ett annat historiskt guld vid VM i Helsingfors ett år senare.

Båda dessa prestationer var storartade, och det går givetvis att jämföra dem. För mig som hållit på med idrott både som aktiv och ledare i nästan hela mitt liv så fascineras jag mest av Kajsa Bergqvists guld. Att komma tillbaka efter en så allvarlig skada och kunna nå sitt bästa resultat i karriären efter bara ett år är en mer remarkabel insats på så många olika sätt. Som idrottsinsatser är de båda höjdhopparnas insatser likvärdiga. De satsade allt de kunde för att bli bäst i världen, och lyckades. Men som idrottsprestation så rankar jag Kajsas insats lite högre.

Att jämföra deras prestationer genom att jämföra den höjd de klarat är ointressant, och där har friidrotten kommit längre än många andra sporter. Vilka friidrottare som uppmärksammas beror främst på deras prestation i jämförelse med andra i samma gren, och vilken dramaturgi som finns kring den aktuella grenen.

Varför friidrotten har kommit så mycket längre i att betrakta kvinnliga och manliga utövare på samma sätt än vad fotbollen gjort har flera förklaringar. En viktig orsak är givetvis att friidrott under en längre tid haft både kvinnliga och manliga utövare. 1928 tävlade kvinnor i friidrott vid OS för första gången. I fotboll korades de första OS-mästarna för damer så sent som 1996. Att vi förstår varför det finns en mer ojämställd syn inom en idrott som fotboll är dock ingen orsak till att det ska fortsätta vara så, utan tvärtom en anledning att snabbt göra något åt det.

Varför Zlatan Ibrahimovic känner att han inte bara vill undvika att aktivt medverka till ökad jämställdhet inom fotbollen, utan istället aktivt vill motverka den kan nog bara han själv besvara. Det Svenska herrlandslagets kapten bygger sin bild av fotbollsvärlden på marknadsekonomin. Fotboll för herrar drar in mycket mer sponsorsintäkter och herrproffs tjänar mycket, mycket mer än damerna så därför är herrspelare mycket mer värda. Att bygga sina tankar och värderingar med marknadsekonomin som grund ligger förvisso i tiden, men förlorar de flesta av de värden som är mänskliga.

Fotboll är historiskt en manlig värld. Så är också de företag som sponsrar fotboll. Att män stöttar män och därmed behåller en patriarkal struktur (medvetet eller omedvetet) är inget nytt. Tänk om 80 procent av företagsledarna var kvinnor. Skulle fördelningen av sponsorspengar mellan herrfotboll och damfotboll då se ut som idag? Knappast!

Synen på friidrottare av båda könen förändrades långsamt (och behöver fortfarande förändras en del). Synen på fotbollsspelare förändras också. Hur snabbt den förändringen mot ökad jämställdhet går beror till stor del på de värderingar och attityder som viktiga representanter ger uttryck för. Som Sveriges största fotbollsstjärna genom tiderna, och som lagkapten för herrlandslaget skulle Zlatan Ibrahimovic kunnat säga t.ex: ”Självklart ska kvinnliga landslagsspelare belönas på samma sätt som de manliga”, ”Damlandslagsspelarna gör en fantastisk insats under förutsättningar som liknar de jag hade då jag var 15 år. Jag önskar att de får bättre förutsättningar och mer uppmärksamhet framöver. Det är de värda”. I stället föll lagkaptenen in i den oproblematiserade manliga världsbilden och dunkade samma ryggar som vanligt genom att arrogant kommentera kvinnors prestation utifrån samma manliga världsbild, som vanligt.

”Alla landslagsspelare, oavsett dam eller herr, är självklart fria att säga vad dom vill.” kommenterar herrlandslagets presschef. En självklar demokratisk ståndpunkt som inte kan ifrågasättas. Personliga åsikter måste få uttryckas. Som ungdomstränare för ett fotbollslag med 12-åriga tjejer förväntar jag mig dock att Svenska Fotbollförbundet förstår allvaret i dessa uttalanden från sportens främsta företrädare i Sverige. Det finns ett stort arbete för ökad jämställdhet som fortfarande behöver göras inom Svensk fotboll, och det som gjorts hittills är väldigt, väldigt långt ifrån vad som krävs.

I stavhopp hette sommarens stjärnor Jelena Isinbayeva och Renaud Lavillenie. Båda fantastiska idrottare och båda stora stjärnor, även om den kvinnliga nog får anses lite större än så länge. Av dessa kan vi förstå två saker.

 • Det är självklart att idrottsprestationer kan värderas utifrån varje individ oavsett kön. Det klarar vår intelligens av.
 • Stora idrottsstjärnor kan göra korkade uttalanden som vi inte ska lyssna på, men som visar på underliggande värderingar som vi är skyldiga våra barn att göra något åt.

62 kommentarer

 1. Erik

  Kajsa Bergqvist hade rimligen uppbackning av Sveriges främsta idrottsläkare, sjukgymnaster, psykologer etc. Och förmodligen stod ett ansenligt sponsorkontrakt på spel. Vem skulle inte testa att komma igen i ett sådant läge. Hon hade således inget att förlora. Jag vill dock inte förringa hennes guld. Men jag tycker det är viktigt att ha detta i åtanke när vi hyllar våra idrottare framförallt i de idrotter som är ”penningstinna”.

  • Krister Andersson (inläggsförfattare)

   Jag ville visa att det går att jämföra idrottsprestationer utan att jämföra faktiska resultat. Därför valde jag två idrottare med liknande förutsättningar. Att jag värderar Kajsas insats lite mer är den svåra fysiska och mentala avvägning det är att rehabilitera mot maxprestation på kort tid under tidspress. Sen måste man ha rätt att fascineras av extrema idrottsinsatser såsom Zlatans eller Isinbajevas utan att samtidigt behöva tänka på vad de säger däremellan.

   • Maria Skiddi

    Jag håller naturligtvis med skribenten jag länkar.
    I övr;
    Frågan som ställs Zlatan är ställd ett flertal ggr och han har ”passat” den tidigare. Denna gång gjorde han inte det utan har mage att poängtera att hans kollega hamnar i bakvattnet av denna diskussion. Det han säger är sen att svenska fotbollstjejer jobbar å har jobbat hårt, de gör det bra, men att inte herrfotboll kan jämföras med damfotboll, å det kan den ju inte.

    Zlatan är bra ”i vissa lägen” och mindre bra i andra, jag tycker det är skitroligt.

    Prova ”uppfostra” honom i rätt genustänk kan man ju alltid, liksom man kan ha åsikter om att han inte är en ”schysst” trevlig person, så hur ska ”hen” ha det nu då? är han en manschauvinist? eller en bra hårt jobbande invandrare? De som vill ikläda honom i valörer enligt agenda PK har tandlossning.

    För en utomstående (ej tillhörande sekten idrottsfrälst)ÄR det per definition RIKTIG humor. Ha en fortsatt fantastisk Jul!

    • Krister Andersson (inläggsförfattare)

     Det går att hålla isär saker. Zlatan har fantastiska kvaliteter som fotbollsspelare. Han uttrycker vid sidan av planen en arrogant och nedvärderande syn på kvinnliga fotbollsspelare. Han har rätt att uttrycka precis vad han vill, men eftersom han är lagkapten och spelare i Svenska landslaget så är han också representant han det Svenska Fotbollförbundet. Det är därför förbundets ansvar att tydligt visa vilka värderingar de står för, och om/hur de ska motverka de ojämställda värderingar som så tydligt finns inom den svenska fotboll eftersom till och med herrlandslagets lagkapten finner det naturligt att uttrycka dessa i en intervju.

     • John

      Nej, han nedvärderar dem inte, tvärtom berömmer han damspelarna flera ggr i intervjun. Ja, det var dumt att säga det där om cykeln, speciellt eftersom man i skrift inte ser om han menade det som ett skämt eller inte.
      Men, i övrigt så pratar han väldigt mycket positivt om damerna.

 2. anders

  Jag kan dock inte minnas att Holm någonsin fått frågan om han eller Bergkvist hoppar högre. Och sedan blivit sågad för svaret.

  • Krister Andersson (inläggsförfattare)

   Den journalist som ställer frågan vem av dem som hoppat högre skulle nog visa alltför bristande research. Om han däremot fick frågan om vem av dem som hoppat bättre, eller gjort en bättre insats, så tror jag att han skulle ha svarat på ett sätt som inte sågat andra elitidrottare, och som inte förtjänat en sågning.

 3. Hans-Inge Smetana

  Helt rätt Krister!
  Man blir oerhört trött på dem som rankar manlig spelad fotboll som högre. Bara att det heter forboll när herrar spelar. Sen heter det damfotboll när damer spelar tycker jag man nervärderar. Man kanske skulle börja där med att benämna allt som fotboll oavsett vem som spelar. Men framför allt ska man värdera prestationerna lika, bra där! Är nog faktiskt lite tvärt om. Kan ofta ranka kvinnliga prestationer högre. Men visst är det tillåtet?

  • Krister Andersson (inläggsförfattare)

   Ekonomiskt så rankas män högre överallt i samhället så det vore underligt om det inte gällde även inom fotbollen. Varför skillnaderna är så ofantliga inom just fotbollen kan man fundera på,

   • Maria Skiddi

    tjaaa…vad sägs om att fotboll utförd av män ligger minst 70 år i framkant? Kanske ge kvinnor samma tid kanske? Hur kan ”man” hålla på att petimetra och könskvotera utmärkelser?? så utomordentligt fånigt.

    • Krister Andersson (inläggsförfattare)

     Då kanske man ska reflektera över varför män har spelat fotboll 70 år längre än kvinnor. Om man tror att det beror på den ojämställda syn på idrott/fotboll som rådde då, så är det väl rimligt att försöka skapa jämställda förutsättningar så snabbt som möjligt nu.

 4. Bengt Andersson

  Teorin att fler kvinnliga företagsledare skulle ge motsvarande mer sponsorpengar till kvinnliga idrottsutövare, hur resonerar man fram en sådan slutsats, vad är grunden? I varje fall inte inom rent basal företagsekonomi! Sponsorer förväntar sig avkastning, om än inte ren vinst ekonomiskt så i alla fall good-will och varumärkesspridning. Är cheferna villiga att satsa stora pengar på matcher med kanske 100 åskådare? Kommer ägarna applådera detta?

  • Krister Andersson (inläggsförfattare)

   Den basala företagsekonomin styrs av ett basalt ojämställt näringsliv. Män i ledande positioner hjälper andra män i ledande positioner. Med fler kvinnor i beslutande positioner så är jag övertygad om att fler frågor skulle ställas om en extra miljon till herrelitklubbar verkligen ger mer good-will än en extra miljon till dameliten.

   • Bengt Andersson

    Dina slutsatser är helt omotiverade, exempelvis att män stödjer män. Det finns däremot en företagaranda som gör att medel som investeras skall ge återbäring i någon form. Som till exempel de beslutsfattande män eller kvinnor som satsat på Kajsa Bergqvist, Anja Pärsson, Annika Sörenstam, Magdalena Forsberg, Serena Williams och för den delen Lotta Schelin och Therese Sjögran. Du bygger dina fantasier på att med kvinnor i beslutsfattande positioner så är det lättare att ge bort andras pengar.
    Du verkar inte heller förstå att SvFF:s pengar erhålls efter de placeringar som landslaget kämpar sig till och ur vars summa det satsas medel för att damlandslaget skall kunna delta i de turneringar som finns för dem. Det finns en form av logik i det hela som du helt väljer att bortse ifrån!
    Det finns en poäng att satsa stort på vårt framgångsrika damlandslag, men att ur någon jämställdhetsvinkel minska satsningen på landslaget kommer inte att ge önskat utfall, det blir en felslagen investering helt enkelt. Sen kan du och ditt parti göra hur långa önskelistor som helst!

    • Krister Andersson (inläggsförfattare)

     ”Mitt parti” utgår från att den fördelning av makt i samhället, inklusive näringslivet, mellan kvinnor och män inte är en följd av att män är bättre, smartare och effektivare än kvinnor, utan på historiska strukturella system som vi har ett ansvar att göra något åt, för att våra döttrar är lika mycket värda som våra söner. I just denna specifika fråga så är det Svenska fotbollförbundet som är ansvariga och där har mitt parti ingen talan. Däremot så tycker jag som ideell ledare för tjejer i en förbundsansluten förening att förbundet har ett stort ansvar att visa att alla är lika mycket värde i deras verksamhet, oavsett kön. Att förstå det kapitalistiska systemets endimensionella förklaringsmodell är inte särskilt svårt nuförtiden då den står som enda förklaringsmodell för det mesta i samhället. Det finns längre perspektiv där jag tror att satsningar på fotboll för damer på såväl elit- som ungdomsnivå skulle betala sig bättre både ekonomiskt och mänskligt. Svenska fotbollförbundets ekonomi har fler delar än intäkter via herrlandslaget. Friends Arena t.ex.

 5. Krister Andersson (inläggsförfattare)

  Vilket val man gör styrs till stor del av de signaler som ges av förbund, sponsorer och andra. Zlatan har tydligt gett signalen att det damerna presterar inte är värt eller viktigt, och vad jag förstår så är du av samma åsikt. Jag håller absolut inte med.

  • John

   Helt fel, signalerna ges av vad som presteras på planen. Därav går det också fler tjejer och ser herrfotboll än damfotboll, helt enkelt för att de anser att det som presteras på planen är roligare. Jag har själv haft säsongskort på UIK och jag jämför inte, för det är inte lönt utan jag ser till det som händer och tar det för vad det är, att jämföra blir bara löjligt eftersom då det kommer till fysiska prestationer så är vi olika, så enkelt är det.
   Jag har också tränat damer och av dessa så går de flesta på herrmatcher, varför, jo, för de tycker att damfotbollen är tråkigare. Och sponsorerna betalar till vad som syns utåt och är inte intresserade av ”enklare lag”. Det är likadant inom hockeyn. Och det går heller inte att jämföra individuella idrotter med lagidrotter, det är två helt skilda saker.
   Zlatan hade väldigt många poänger med det han sa, men det han framförallt tryckte på var irritationen över att Anders Svenssons prestation hade blivit förminskad pga bildebatten. Jag ser dammatcher inom många idrotter men jag jämför inte, för det går inte. Jag njuter istället av vad som presteras där ute på planen, tyvärr försöker du och sådana som du hitta fel nu i det som sägs istället för vad som faktiskt avgör intresset, nämligen prestationen och där är det som presteras av herrar oftast roligare att se än damer, för väldigt många.

   • Krister Andersson (inläggsförfattare)

    Det finns nog få idrottsförbund som skulle instämma i att det enbart är vad som presteras på planen som bestämmer attraktionskraften. Med ett sånt resonemang vore t.ex. alla specifika krav på elitföreningar vad gäller utformning och kringarrangemang som förbunden ställer i olika idrotter meningslösa. Såväl för damer som herrar. Och varför skulle det vara skillnad på individuella idrotter och lagidrotter?

    • John

     Attraktionskraften utanför planen är en helt annan sak för där gäller försäljning av diverse drycker, och annat.
     Det påverkar inte det som sker på planen. Har tex UIK fått tillbaka fler åskådare för att de har haft roliga kringarrangemang i ”match 1”, har dessa då kommit tillbaka i ”match 2”, tyvärr inte alls i den omfattningen.
     Men självklart är det skillnad, i en lagidrott så är det ett lag tillsammans som ska utföra en prestation, där kan ett antal sämre individer förstöra för ett helt lag den dagen, en individuell idrottare styr sig själv och har bara sig själv att skylla. Det är ingen slump att fler och fler kvinnor/tjejer väljer att syssla med individuella idrotter, detta enligt undersökning publiceras på SVT sport. De gör det för att de får styra sig själva.
     Men, det är inte poängen här, poängen är att man går och ser det man tycker är roligt och förnärvarande så går också fler kvinnor på herrmatcher för att de tycker att det är roligare.
     Sen pratar du också om att fotbollen för damer är ung, ja, men kommer de fysiska skillnaderna att förändras med åren framåt, nä, inte alls så mycket att det kommer att innebära en påtaglig skillnad, och för den delen, om ”vi ska ge” damfotbollen 70 år till, jamen, då kommer ju också herrfotbollen att vara 70 år äldre, båda utvecklas ju.

     • Krister Andersson (inläggsförfattare)

      Det är skillnad mellan individuella idrotter och lagidrotter. Typ antal utövare. Min poäng var att det inte finns någon anledning varför det skulle förklara skillnader i hur långt de olika idrotterna kommit i jämställdhetsarbetet. Att kvinnor i större utsträckning väljer individuella idrotter kanske inte är så konstigt om det är så att dessa kommit längre i detta arbete. Att kvinnor spelat fotboll under en kortare tid än män p.g.a. ett ojämställt samhälle kan inte rimligen motivera varför de även i framtiden också ska ha sämre förutsättningar. Kvinnor fick också rösträtt senare än männen i Sverige. Detta motiverar väl inte varför kvinnor även framöver ska ha mindre att säga till om. Även om det fortfarande är så, och även om det finns de som tycker att det ska fortsätta att vara så.

      Dessutom utgår detta resonemang från ett synsätt att män och kvinnor är två separata grupper där jag som man får dra nytta av det mina tidigare manliga företrädare har uträttat, och kvinnor får ”lida” för att deras tidigare företrädare inte ”tog för sig” tillräckligt. Ett inte ovanligt skuldbeläggande av kvinnor som grupp tyvärr.

     • Jonte

      Nej Krister, kvinnor fick fullständig rösträtt före männen i Sverige. När kvinnor fick rösträtt var män fortfarande tvungna att fullgöra värnplikten för att få rösta.

  • rundvikarn

   Idrott är baserat på prestation , vad vill du hellre se i Sportextra , Usain Bolt som springer 100 m på under 10 sekunder eller någon halvtränad medelsvensson som gör det på 13, 5 ????

   Sedan får du vara hur politiskt korrekt du vill , 10 sekunder är bättre än 13,5 , så är det …..

   • Krister Andersson (inläggsförfattare)

    En bra prestation värderas utifrån givna förutsättningar. Det är därför en höjdhoppsfinal i OS är lika fascinerande oavsett om det gäller damer eller herrar. Jag har aldrig diskuterat halvtränade medelsvenssons. Jag har diskuterat absoluta elitidrottare oavsett kön.

 6. Annelie

  SÅ bra skrivet!!
  Så skönt att du orkar och kan belysa dessa frågor på ett bra och tydligt sätt! Många av tidigare kommentarer visar på att detta verkligen är sådant som måste nötas in. Det finns ett så (oförklarligt) stort motstånd mot att förändra och kanske framförallt se de patriarkala maktstrukturerna i samhället.

  Bara det faktum att ”politiskt korrekt” har blivit ett skällsord (ofta riktat mot feminister) visar på hur rädda folk är för att granska sina egna fördomar och därmed skapa förändring.

  God fortsättning på dig!! 🙂

  • Krister Andersson (inläggsförfattare)

   Ja det är något som skaver rätt rejält i frågan, och som gör att en hel del vill förklara och försvara. ”Politiskt korrekt” används som ett diffust skällsord att gömma sig bakom för den som inte orkar förändra sin världsbild, trots att det finns moralisk anledning att försöka göra det.

   Gott slut! för en ny början!

 7. Jhonny P

  Jag tror många herrar blir provocerade för att man ständigt jämförs när det kommer till fördelar. Att man sedan konkurrerar på helt andra vilkor sportsligt tas inte alltid upp.
  Jag tror att Zlatan bara vill påvisa att hans konkurrenter inom herrfotbollen är Messi och Ronaldo mfl. Det är dessa han jämförs med.
  På fotbollsgalan ska man försöka jämföra damer och herrar och det kan man ju tycka vad man vill om. Men vi jämför inte hockeyspelare och fotbollsspelare.
  Visst, både damer och herrar är fotbollspelare men de konkurrerar inte på samma arena och därför bör man inte jämföras.
  Givetvis blir det inte rätt när Anders svensson får en bil. Fast vad gör man när en privat sponsor vill ge honom det.. Kanske borde man sagt att ge 2 bilar eller ingen.
  Agressionerna kommer säkert ifrån att personen Anders blir ifrågasatt. För att han får bilen. Alltså att han ska skämmmas för att han fick bilen som manlig fotbollsspelare.
  Sedan är ju Zlatan inte känd för att hålla igen. Fast kommentaren om ”Cykeln med hand autograf” förstår väl inte alla att han gör med glimten i ögat.
  Frågan är ju om du kan skämta om dessa saker.

  • Krister Andersson (inläggsförfattare)

   Om man, som man, ser att det finns strukturell ojämställdhet i samhället så finns anledning att fundera på när man ska låta sig provoceras. Att jämföra idrottare inom olika idrotter och mellan kvinnor och män är fullt möjligt. Vi är intelligenta varelser och borde givetvis kunna skilja på vad som är relevant och inte att jämföra.

   • jhonny P

    Givetvis finns det en strukturell ojämställdhet.
    Jag tycker inte man kan jämföra idrottare. Jag kan till och med ha svårt att jämföra spelare i samma lag pga att de har olika uppgifter.
    Jämföra kan jag göra men att göra det rättvist tycker jag är det svåra.
    Tex. Jämför Marta eller Hanna Marklund – Vem är bäst? Olika tider, placeringar osv..
    Jag tycker det är väldigt svårt men tydligen är det bara att ta ut vad som är relevant.
    Vad är relevant för dig? Vad är relevant för mig?

 8. Krister Andersson (inläggsförfattare)

  Att jämföra handlar inte om att bestämma vem som är bäst. Man kan jämföra speluppfattning, teknik, betydelse för en grupp, ledaregenskaper. Sånt är intressant. ”Bäst” är ett väldigt odefinierat begrepp som kan ha kuriös betydelse, men som inte tillför särskilt mycket. Åtminstone inte inom lagidrotter.

 9. jhonny P

  Inte ”bara” men vi kan och det görs. Du behöver inte fastna på ”bäst”. Det var bara ett exempel på en sorts svårighet i jämförandet. Jag skrev andra saker också.
  Att jämföra spelförståelse är ju relativt svårt.
  Jag vill gärna att du jämför Marta och Peter Forsbergs spelförståelse. Eftersom vi är intelligenta varelser så går det givetvis att jämföra vad som helst.
  Men jag vill gärna se när du jämför dessa två.

  Förövrigt blev det inte lika stor uppståndelse när Stefan Holm sa att -De damerna hoppar på saxar vi herrar över på uppvärmningen.

  • Krister Andersson (inläggsförfattare)

   Nu var det ganska länge sen jag såg någon av dem, men jag skulle bedöma att Peter Forsberg har fler dimensioner i sin spelförståelse utifrån att han, förutom att vara en offensiv kreatör, också var en av de skickligaste försvarsspelarna. Vi skulle säkert kunna föra en djupare diskussion i vilka likheter och skillnader i kvaliteter som behövs i försvars- respektive anfallsspel. I försvarsspel finns t.ex. en helt annan riskbedömning som har en del andra variabler än i anfallsspel.

   Det Stefan Holm sa var väl inte annat än fakta. Frågan är vad syftet var med att säga det, och om han använde detta till att förminska andras insatser.

 10. Jonte

  Du tycker inte att den internationella konkurrensen är avgörande för hur man ska bedöma en idrottsprestation? Är det en lika stor prestation att bli världens bästa innebandyspelare som att bli världens bästa fotbollsspelare? Herrfotboll är vida större än damfotboll internationellt och därmed blir det svårare att bli världsbäst. Så jo, det är en större idrottsprestation att bli topp 5 världens bästa herrfotbollsspelare än topp 5 bland världens bästa damspelare. Inte pga olika fysiska förutsättningar utan pga konkurrensen.

  • Krister Andersson (inläggsförfattare)

   Jo bloggen handlade just om att fotbollen har mycket mer att göra för jämställdheten än många andra idrotter, och att uttalandena från herrlandslagets lagkapten understryker det med all tydlighet. Konkurrensen är större och förutsättningarna är bättre för killarna. Hur många hundra svenska manliga fotbollsspelare tjänar mer än den bäst betalda kvinnan? Frågan är om detta är en naturlag eller om vi ska försöka göra något åt det? Jag, och många med mig, tycker det.

   • Jonte

    Hur många manliga bloggare har lika många läsare och tjänar lika mycket pengar på sitt bloggande som Blondinbella, Kenza, Kissie med mera?

    Är det ett problem och vill du göra något åt det?

    • Krister Andersson (inläggsförfattare)

     Jag vet inte hur många manliga bloggare som tjänar lika mycket som de gör. Möjligheten finns dock för vem som helst, man som kvinna, att konkurrera med dem i den genren om viljan och intresset finns. Och vad har detta med ojämställdhet att göra, menar du?

     • Jonte

      Om det är ett samhällsproblem att manliga fotbollsspelare drar mer publik och tjänar mer pengar än kvinnliga så är det väl enligt samma logik ett samhällsproblem att kvinnliga bloggare har fler läsare och tjänar mer pengar än manliga?

      Eller är det bara ett problem när män tjänar mer?

     • Krister Andersson (inläggsförfattare)

      Det är ett samhällsproblem att tjejer inte är värda lika mycket som fotbollsspelare, just för att de är kvinnor.

 11. Jonte

  Ta en bil och kör runt i hela Sverige på småvägar, räkna sen antalet pojkar som spontanspelar fotboll på gatan, på gräsplaner, grusplaner mm och räkna sen antalet tjejer som gör samma sak. Konkurrensen är skyhögt större inom herrfotboll, vill du knipa en landslagsplats i herrfotboll måste du träna mer och hårdare än om du vill ta en plats i damlandslaget. Det syns sedan i kvalitetsskillnaden mellan herr och damfotbollen då det inte bara är de fysiska skillnaderna som skiljer dom åt utan även bollkontroll, teknik och spelförståelse. Det är mycket möjligt tom troligt att det är tvärtom inom andra sporter såsom konståkning, men när det gäller fotboll så är det som det är.

  Såväl Ingemar Stenmark som Peter Forsberg har sagt att Zlatan är en större stjärna än vad dom själva var just för att den internationella konkurrensen inom fotboll är långt mycket större än inom alpint och hockey. Av samma anledning är det därför en större prestation att bli en av världens topp 5 bästa herrspelare än att bli en av världens topp 5 bästa damspelare. Skillnaden i konkurrens är skyhög. Faktiskt ganska småaktigt av damerna att inte kunna erkänna det när varken Stenis eller Foppa har några problem med att göra det. Det är möjligt att om 40 år så ser det helt annorlunda ut men idag gör det inte det.

  • Krister Andersson (inläggsförfattare)

   Tror du möjligen att antalet spontanspelande killar respektive tjejer (om man nu hittar några spontanspelande barn) kan vara en spegling av samhällets syn på vilka som bör spela fotboll? Jag är helt övertygad om att många i damernas landslag uttalat sin beundran av Zlatan som fotbollsspelare genom åren, precis som Stenmark och Foppa. Därför verkar hans uttalanden extra tråkiga.

   • Jonte

    Är det samma strukturer som hindrar killar från att börja modeblogga som hindrar tjejer från att spontanspela fotboll?

    Enligt din kommentar här ovan då är det bara för killar att ta tag i saken själva och börja modeblogga om dom vill bli lika framgångsrika som tjejerna inom det området, då är det väl bara för tjejerna att ta en boll och gå ut och spela?

    • Krister Andersson (inläggsförfattare)

     Det finns många män som bloggar om mode så det verkar inte vara nåt som hindrar.

     • Jonte

      Det finns många tjejer som spelar fotboll också så det kan ju inte finnas något där som hindrar heller?

 12. Johan Andersson

  Citat Gert Fylking ”damfotboll är som att köra V65 med kor”. Vi har EN världsspelare i fotboll nämligen Zlatan men enligt media så består IFK Umeås damlag av idel världsstjärnor. Vi har idag en kultur där man MÅSTE tycka på ett visst sätt för annars får man löpa gatlopp i media och i vänkretsen samt i arbetslivet. Man MÅSTE tycka att damfotboll är en prestation i världsklass. Min f.d. sambo spelade damfotboll i många år så jag har åsett 100-tals matcher och rent ut sagt så var det rena smörjan som endast kan roa dom närmast sörjande. Men OM nu damfotboll skall likställas med herrfotboll så tycker jag man skall ta ut samma biljettpriser som för motsvarande herrmatcher och först då utkristalliseras utifrån antalet åskådare vad som kan anses bra eller dåligt.

  • Krister Andersson (inläggsförfattare)

   Som jag uttryckt tidigare så har var och en rätt att tycka precis vad de vill. Jag tycker t.ex. att den som börjar sin kommentar med ovanstående citat av Gert Fylking avslöjar mer än vad den borde. Svenska Fotbollförbundet representerar däremot alla fotbollsspelare och måste stå upp för allas lika värde på ett mycket tydligare sätt än de gjort hittills.

  • Krister Andersson (inläggsförfattare)

   Du har fortfarande rätt att tycka vad du vill, men din nästa kommentar är inte lämplig att publicera. Tråkigt eftersom det är den första kommentar någonsin på det jag skrivit som är olämplig att släppa fram. Jag hoppas på sjysta kommentarer framöver.

   • Johan Andersson

    Jag inser att du inte tycker det är ok att skämta om damfotboll eller damidrottare. Jag brukar skämta om allt och en del har det t.o.m. som levebröd. Men det är du som anger tonläget i din blogg vilket är helt ok. Härförleden fick svenska damlandslaget i fotboll stryk av 15-åriga pojkar i en lokal Stockholmsklubb och någon debattör gjorde en jämförelse med den fantastiska idrottskvinnan Kajsa Bergkvist. Hon skulle ALDRIG blivit slagen av några 15-åriga pojkar och detta bevisar vilken låg nivå damfotbollen befinner sig på. Hoppas nu inte detta också blev för mycket…….

    • Krister Andersson (inläggsförfattare)

     Jag kan lägga ut ditt ”skämt” om du vill. Risken är att du då framstår som företrädare för en reaktiv syn på jämställdhetsarbetet vilket knappast gynnar din sak.

 13. John

  Du verkar tro att om bara de ekonomiska förutsättningarna blir likadana för herrar o damer så kommer också det som presteras på planen att bli lika bra, men, så är det inte. Återigen, det finns skäl till att mer folk går och ser lagidrotter för män och det är för att det är oftast roligare.
  Idag i Aftonbladet så gick UEFA:s representant ut (en kvinna) och ”kritiserade” (enligt AF) vad som sagts, men då man läser det hon säger så säger hon faktiskt exakt samma som Zlatan, dvs:

  ”Uefa vågar dock kritisera Zlatan Ibrahimovic.

  – Dam- och herridrott måste värderas utifrån deras respektive förutsättningar. Damfotboll måste värderas efter sina egna förutsättningar och egenskaper, säger Karin Espelund, ordförande i Uefas damkommitté, till TV4.

  – Jag undrar varför den här diskussionen så ofta förekommer inom fotbollen. Den är för länge sedan förbi i andra idrotter, om den ens har förekommit där.”

  Detta var precis vad han också sa.

  • Krister Andersson (inläggsförfattare)

   Frågan är vad som menas med ”lika bra”. Vad som generellt anses vara ”bra” bestäms av oss gemensamt och detta förändras över tid. Via TV, sportbilagor, förbund, sportidoler, m.m. o.s.v. Zlatan har framfört sin syn på hur han uppfattar det utrymme som damernas fotboll har i Sverige. Jag hoppas att Svenska Fotbollförbundet i framtiden visar en helt annan syn.

 14. jhonny p

  Bra att du står upp och tar striden. Jag tror bara att om vi inte kan acceptera skillnader kan det också undergräva jämställdheten.
  Som även Hanna Marklund sa så bör man inte jämföra…
  Rätt eller fel..
  Zlatan skulle inte dragit vitsen om cykeln. Det var dålig.
  Han behöver inte skämmas. Han ska vara stolt.
  Fast jag tycker inte om att jämföra..
  Klart slut.

  • Krister Andersson (inläggsförfattare)

   Det är väl idén om att det är en ”strid” mellan män och kvinnor som framgår så tydligt i detta kommentarsfält. För mig handlar det om allas lika värde, och rätten att respekteras utifrån sina förutsättningar. Självklart ska vi acceptera skillnader. Det är ju det många idrotter är mycket bättre på än fotbollen.

 15. claes

  Hej!
  Tack för ett viktigt inlägg i debatten.
  När Svenska fotbollsförbundet i klarar av att skilja på yttrandefrihet och hantera och värdera värdegrundsarbete tänker jag att detta måste ske på gräsrotsnivå, och någonstans hoppas jag att vi kan lämna diskussionen huruvida Zlatans inlägg är en storm i PK-Sverige, och ta oss vidare, för problemet kvarstår…

  Jag har några frågor:
  – Anser du som politiker att det är viktigt med jämställd idrott?
  – Hur kan du som politiker arbeta för att idrotten ska blir mer jämställd på kommunalnivå?
  – Vilka politiska beslut är du beredd att ta för idrotten ska bli mer jämställd?

  Jag har inte orkat gå igenom alla kommentarer, om något skrivit samma ignorera detta meddelande..

 16. Krister Andersson (inläggsförfattare)

  Jag tycker jämställdhetsfrågan är oerhört viktig generellt. Idrott är en viktig del av många barns och ungdomars liv och många värderingar som vi bär med oss genom livet grundas där, så därför är det oerhört viktigt att den är jämställd. Det är också en verksamhet som kommunen stöttar på olika sätt och därmed kan ställa jämställdhetskrav på.
  På kommunal nivå så drev MP i våras igenom att det, som enda gemensamma uppdrag till våra nämnder, i alla beslut ska tas hänsyn till hur detta påverkar jämställdheten.
  Vi ställer också krav i bidragsreglementet på de föreningar som erhåller bidrag att verksamheterna ska var öppna för alla.
  Jag skulle kunna tänka mig att rikta bidrag till kvinnligt ledarskap och föreningar som uppnår ett mer jämställt ledarskap. Ledarskapet på alla nivåer tror jag är den viktigaste faktorn för att nå förändring.

  • John

   Inte ens lönt att gå in på ledarskap, där är det grundläggande hur vi är som människor, både inom idrott o affärsliv.
   Att rikta pengar kommer inte att hjälpa då det grundläggande fenomenet är hur vi agerar i grupp, både som män o kvinnor.
   Det är ingen slump att kvinnliga chefer hellre är chef över en manlig grupp och att en kvinnlig grupp hellre har en manlig ledare.
   Men det är en annan diskussion.

   • Krister Andersson (inläggsförfattare)

    Ledarskap är en intressant, och större diskussion. Problemet idag är att kön är en viktig faktor vid val av ledare på många områden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.