Vi måste vända skolan!

Efter åtta år av borgerlig skolpolitik visar betygsstatistik att utvecklingen tagit ännu högre fart – neråt. De som började i årskurs 2 samtidigt som Jan Björklund blev utbildningsminister har nu lämnat grundskolan med rekordlåga betyg. Det värsta är att skolans uppdrag att skapa en likvärdig utbildning misslyckas i allt större utsträckning. Föräldrarnas lön och utbildning blir allt mer avgörande för om det barn som börjar i ettan ska klara av grundskolan…eller inte.

Skolan behöver verkligen inte betyg i ordning och uppförande. Skolan behöver verkligen inte betyg i lägre årskurser. Skolan har massor med engagerade och kompetenta pedagoger. Det som behövs är att deras kapacitet och energi tas tillvara på bästa sätt.

Vi lever inte längre i en värld där en lärares auktoritet kommer automatiskt med lärartiteln. Och vi lever inte längre i en tid då föräldrars auktoritet kan förstärkas med svångremmen. Gudskelov för båda!

Vi kan därför inte bygga en modern skola på kontroll och bestraffning.

Vi måste bygga en skola som bygger på förtroende. De senaste årens politiska förslag på bl.a.nya betyg och detaljstyrning har dessvärre byggt på en misstro mot skolan i allmänhet och skolans pedagoger i synnerhet .

Miljöpartiet vill istället bygga förtroende till pedagogerna genom att:

  • Öka lärarens makt över arbetstiden genom att ta bort administrativa uppgifter.
  • Ge makten till lärarna att avgöra när särskilda pedagogiska resurser behövs.
  • Höja lönerna för alla lärare.
  • Öka resurserna i skolan.

Rösta på söndag. För en bättre och jämlik skola.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.