Replik på Jabar Amins debattarikel

Här följer ett svar på Jabar Amins debattartikel i Svd ifrån lokalavdelningarna i Vännäs och Skellefteå.

Precis som Jabar Amin uttrycker så står vi inför utmaningar vars allvar blir tydligare för var dag som går. Utrotning av arter sker i ett allt högre tempo. Utsläppen av klimatgaser ökar alltjämt. Större ekonomiska klyftor skapar konflikter och frustration i Sverige och utomlands.

Med miljöpartiet i regeringen har resurserna till klimat- och miljöarbetet ökat, även om vi är många som vill se ännu fler åtgärder. Det politiska miljöarbetet på lokal nivå sker ofta lite i skymundan, men det har ett stort värde. Inte minst för att visa på vilka möjligheter ett framtida samhälle har. Det är där vi som lokalpolitiker lägger vår tid, ofta ideell, och ofta med ett lite dåligt samvete gentemot nära och kära. För att vi ska orka med våra uppdrag på i våra hemkommuner så är ett stöttande och fungerande distrikt oerhört viktigt.

Mp – Västerbotten har inte fungerat som distriktsorganisation på många år. Ett ohållbart arbetsklimat har lämnat efter sig negativa tidningsrubriker, avhoppade medlemmar, förlorade kompetenser och många tappade sugar. Under flera år har miljöpartiet på nationell nivå försökt stötta distriktsorganisationen för att komma tillrätta med problemen. Ett arbete som vi i lokalavdelningarna följt med stora förhoppningar. Tyvärr har det på senaste tiden blivit tydligt att någon förändring inte finns inom synhåll. Vi fann det därför nödvändigt att kräva av partistyrelsen att interimistiskt ta över distriktsstyrelsens uppdrag i mp – Västerbotten. För oss är detta på inget sätt en personfråga. Vi vill ha ett fungerande distrikt så att vi kan ägna oss åt det vi brinner för: grön, hållbar politik i en tid då den behövs som mest.

För oss är ett fungerande partidistrikt

·         en öppen och transparent organisation där allas åsikter kommer fram och tas på allvar.

·         en resurs som stöttar lokalavdelningarna att klara av sina uppdrag.

·         en samlingspunkt för gröna och hållbara idéer och lösningar.

·         en hållbar organisation där våra solidariteter gentemot vår natur, våra medmänniskor och våra kommande generationer avspeglas i det sätt som vi behandlar varandra.

Vi hoppas att vi blir många som jobbar tillsammans för detta.

 

Krister Andersson, talesperson, miljöpartiet – Vännäs

 

Lars Johansson, talesperson, miljöpartiet – Skellefteå

4 kommentarer

 1. Hans-Inge Smetana

  Bra ni säger ifrån Krister. Det har strulat länge för er. Träffar personerna på distriktsnivå som är trevliga men sånt här kan sätta sig i väggarna.
  Intressant upplägg i stadgarna att om nog många medlemmar hör av sig så tar PS över. Omöjligt hos oss då den lägsta nivån har all makt. Funkar inte PA kan distriktet gå in o stödja o hjälpa och samma med riks. Men inte ta över. Antar det är för en period tills man ser förändring. Kittlas av tanken för som sagt det kan sätta sig i väggarna.
  Hoppas det ordnar upp sig för er. Precis som du skriver ska distriktet stödja och hjälpa avdelningarna.
  Lycka till!

 2. Krister Andersson (inläggsförfattare)

  Tack! Vi hoppas innerligt detsamma. Vi är två lokalavdelningar som agerat gentemot distriktet, men partistyrelsen väger nog in den långa historiken innan de agerar.

 3. Zacharias Tjäder

  Viktigt inlägg Krister! Det är viktigt att synliggöra den här problematiken och det har varit en väldigt nödvändig och viktig insats som partistyrelsen har inlett med att dels ta över styrelsen interimt och utreda flera individer för eventuellt avstängning en period. Demokrati ska ledas av ideologiska värden och genuint intresse, inte av egenintressen som utesluter och försämrar det politiska klimatet.

  Sedan kan tilläggas att det inte enbart är Jabar Amin som upprätthållit systemet, något som ofta utelämnas. Många fler har bidragit till systemets upprätthållande och gagnats av dess struktur.

  Nu är det dock tid för frodande, glädjande nya tåg till vårens valtider och därmed kommer med all sannolikhet gammalt groll vara passé. Ser fram emot att höra mer om vad ni i Skellefteå och Vännäs lokalavdelningar har på gång, och förhoppningsvis blir till och med en och annan lokalavdelning till!

  // Zacharias, (tidigare Vännäsbo).

  • Krister Andersson (inläggsförfattare)

   Vi ser framåt med tillförsikt och lovar att jobba för ett öppet och positivt parti tillsammans med de som vill detsamma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.