Vindkraft på rätt ställe

Miljöpartiet vill säkerställa kommunernas makt vid etablering av ny vindkraft. Idag finns ett kommunalt veto som kommer in sent i processen. Då är planerna redan långt gångna. Företagen har investerat i prospektering, Politiker har smorts med löften om kommunala investeringar. Hela domedagsbilden av vad ett nej till en etablering kommer att leda till har redan kunnat ritas upp. Det har också visat sig att även om medborgarna röstat nej till en vindkraftspark så väljer ofta den kommunala ledningen ändå att säga ja.

Miljöpartiet vill att kommunerna ska komma in tidigare i processen för att kunna ta ett tidigt beslut om etablering eller ej. På så sätt blir den demokratiska processen bättre, och onödigt jobb och onödiga konflikter kan undvikas för såväl kommuner som företag.

Miljöpartiet vill också att Sverige satsar på havsbaserad vindkraft nära användaren. Det funkar i Danmark så varför inte i Sverige?

3 kommentarer

 1. Zacharias

  Klokt inlägg som vanligt. Min enda farhåga är det blir nej från kommuner innan man gett det en utredning som kan ge medborgarna ett förslag.
  Gillar havsdelen också. Viktigt.

 2. Krister Andersson (inläggsförfattare)

  Ja det är viktigt att kommunerna tar stort ansvar i den processen, men också viktigt att det ansvaret ligger hos kommunerna från början för den folkliga förankringen.

 3. Sixten Jonsson

  Folkliga förankringen?Inte ett ord om ersättning till berörda fastighetsägare där Finland har en fastighetsskatt på 200 000kr/vindkraftverk som går till markägarna och kommunen.Miljöpartiet är i grunden ettkommunist parti som skiter i äganderätten.Det finns många fler exempel bla nyckelbiotoperna där man nu fått på käften ordentligt och tvingas backa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.