Vännäs behöver ingen ”gympa”!

Vegaskolan i Vännäs behöver större utrymmen för att undervisning i Idrott och hälsa. Samtidigt längtar inomhusidrotterna fortfarande efter möjligheter att få visa upp sina idrotter på ett normalt sätt inför publik. Det ekonomiskt och praktiskt självklara vore att lösa dessa båda behov genom att bygga en ni sporthall på Vegaskolan med läktarplatser och cafémöjligheter. Lokalen skulle också vara en stor resurs vid andra arrangemang inom och utom skolans verksamhet, framförallt då andra samlingslokaler i kommunen försvinner.

Vännäs kommun vägrar dock se den långsiktiga vinsten med en hall som kan utnyttjas effektivt alla vakna timmar, sju dagar i veckan utan vill istället bygga en ”gymnastikhall”? Jo, det är det begreppet man använder för att ge sken av att den nya hallen bara ska ta hänsyn till skolans behov. Att ämnet ”gymnastik” inte funnits på schemat i skolan sedan 1994 avslöjar den verklighet de som beslutar befinner sig i.

En ny hall kommer, oavsett för vilkas behov den i första hand byggs, att till stor del användas utanför skoltid av ideella föreningar. Trots det har ingen dialog alls förts med dessa från Vännäs kommun. Det är ett demokratiskt underbetyg, men också ett slöseri med den stora kompetens som finns i vårt lokala föreningsliv.

Volleyboll och innebandy är de största inomhusidrotterna i Vännäs. I dessa sporter är en stor del av de aktiva tjejer. Att också ge tjejer möjlighet att visa upp sig inför publik på hemmaplan borde vara en strävan för en kommun där jämställdhet är viktigt. Men då måste de som bestämmer ha en mer uppdaterad bild av tjejers aktiviteter än volanger och sockiplast.

 

2 kommentarer

  1. Gunnel Granath

    Så trist och okunnigt. Men jag känner igen hur en hel del både tjänstemän och politiker resonerar. Att de fortfarande inte förstått att föreningslivet nyttjar hallarna till mer ca 50 % om de bara får tillgång. Även helger disponerar föreningarna hallarna. Ni måste kämpa på, så viktigt för Vännäs att ha ett aktivt föreningsliv särskilt när övrigt utbud för ungdomar är begränsat. Hur är aktiviteterna fördelade mellan flickor och pojkar numera?

  2. Krister Andersson (inläggsförfattare)

    För volleybollklubbens del är det 70 % tjejer och 30 % killar utifrån närvarotillfällen. Innebandyn har nog relativt jämn fördelning skulle jag tro.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.