Maraton med häst

 Den sista dagen i Lycksele skulle vi starta maraton. Maraton innebär att man har olika sträckor som ska klaras inom idealtid och en sträcka som innehåller hinder av olika slag som man ska runda – inte hoppa över somman gör på andra hästtävlingar. Maraton handlar om kontroll på sin häst alt hästar. 

Vi gav oss iväg på en första sträcka och min uppgift var att hålla reda på tiden åt kusken. Ekipaget måste hålla en speciell kilometertid för att ite dra på sig straffpoäng senare i sammanräkningen av tiden. den första sträckan gick genom och runt en tallhed och vid raksträckan av ett flygfält – lite oroliga var vi att ett flygplan skulle flyga in över oss men vi klarade oss. Jag klockade in oss på exakt rätt tid!

Efter den första sträckan körde vi en skrittsträcka, i den sträckan får hästarna bara skritta men i ett friskt tempo om ca 7km/ timme. Efter skritten fick hästarna vila några minuter innan det var dags att ge sig in i den sista sträckan – nu gällde det!

 

Så här kan ett hinder se ut! Hindret består av ett antal passager som ekipaget ska ta sig igenom. Passagerna är ganska trånga och ligger ofta lite trixit till. Ovanpå hinderna kan det ligga små bollar som ska ligga kvar är du kör ur hindret. vi fick varningar innan vi körde in att det var väldigt trångt i hindren och dom som varnade körde En häst – vi hade 4st – hur skulle det gå?

Som ni ser så är det ganska trångt med två hästar, men nu var det vår tur! Min uppgift var att hålla vagnen på köl – ni ser han med nr 29 på ryggen – det är jag fast med nummer 30  🙂

 

 

Vi klarade det! Så jäkla kul! Det var ett adrenalin påslag som hette duga! Nu hade vi 4st hinder kvar!

 

Det andra hindret gick kalasbra, då skulle ekipaget snirkla runt ensilagebollar, tyvärr finns inga kort från det hindret då det filmades. Men kortet som ni ser ovan var ett av de sista i de tredje hindret. Fotografen slutade att fota när vi körde ner ett av hindren och totalhavererade hindret. Allt gick dock bra för hästarna och vi körde vidare sedan vi tagit ut en telefonstolpe från ena vagnshjulet.

 

Ekpaget med den eminente kusken körde vidare, bara två hinder kvar på sträckan..

 

 

Den här gången skulle vi trixa mellan tankar fyllda med vatten. Min uppgift enom alla hinder vara att hänga och slänga där bak samt att hålla reda på tiden. Kusken och den andre groomens uppgift (Johan) var att hålla reda på vägarna man skulle köra i hindren. 

När vi kom ut från sista hindret fick jag mana på kusken eftersom tiden började rinna ut. För att komma ikapp så lät han hästarna galoppera ett helt varv runt travbanan – vi skrattade och var jätteglada och hästarna fick sträcka ut ordentligt och ekipaget kom imål inom ideealtiden – jag fick MVG av kusken för min tidtagning!

Finaste, finaste Irg (nu kallad Wille) var en riktig klippa genom hela tävlingen!

 

 

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.