Hur svårt kan det bli med källsortering?

Hur svårt kan det vara med källsortering? Om jag köper ett flingpaket eller en konservburk så ingår några promille i priset som ska täck kostnaden för producenterna att ta hand om förpackningarna efter att jag förbrukat varan.

Nu till problemet: Om jag som kommunanställd jobbar i någons hem, på en gruppbostad tex, och vill  fortsätta att källsortera de tomma förpackningarna, uppstår ett problem! Då gäller andra regler! Som personal i kommun eller landsting eller företag så får man inte stoppa förpackningar i de uppsamlingskärl som finns uppställda på ett antal ställen i vår kommun!  Det är krångligt hur man på ett enkelt sätt ska bli av med dessa förpackningar som enligt mitt tycke innehåller samma promille i priset.

Jag kommer att jobba vidare för att ta reda på hur man kan uppmuntra källsortering i kommunens egen verksamhet,  utan att det ska vara krångligt eller kostsamt.

 

Etiketter: , ,

6 kommentarer

  1. Stina Jansson

    Det låter ju helt vansinningt! Producentansvaret borde ju gälla oavsett vem som slänger förpackningen i uppsamlingkärlet!? Definitivt något att jobba vidare på för att få en förändring, jag ser inte vari problemet ligger med att personal i exv. ett gruppboende källsorterar det avfall som genereras.
    Får du exempelvis ta med förpackningarna hem och på din lediga dag källsortera dem? (Vilket naturligtvis är ren idioti!)

  2. Barbro Johansson

    Något förbryllande! Hur fungerar det idag? Hur sköts sophanteringen? Som du beskriver det hela så upplever man det som ett dåligt skämt. Är Vännäs kommuns syn på återvinning lokal eller följer man nationella riktlinjer???
    Detta MÅSTE synas under lupp, omgående!

  3. Margareta Vigren

    Svar till Stina Jansson (2010-05-10 22:39)
    Det svar jag har fått från kommunen är att kommunens
    (landstingets eller företagets) förpackningar räknas som verksamhetsavfall och får inte lämnas i de containers som hushållen lägger ”samma” förpackningar i. Det måste ske en särskild upphandling med de som har producentansvar och ska samla in dyl. förpackningar.

  4. Margareta Vigren

    Svar till Barbro Johansson (2010-05-11 10:46)
    Det här är inget specifikt för Vännäs kommun, utan vad jag har fått information om så har kommuner och landsting haft en ingående diskussion med berörda producenter om hur man ska öka och förenkla källsortering i den offentliga sektorn.
    Man kan bara ana att det finns en prislapp för att det ska komma att fungera ute på våra arbetsplatser.

  5. Margareta Vigren

    Svar till Katarina Hampusson (2010-05-11 21:15)
    Tack! Tänkte också sätta in en vinjettbild i övre kanten, men det var så svårt att beskära norska fjäll och fjordar till ett vettigt format, så det får vänta ett tag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.