Din bakgård kan vara någon annans framsida

Plan och Miljönämndena ledamöter och tjänstemän var på måndagsförmiddagen ute på sin sedvanliga bussrundtur i försommargrönskan. Det första stoppet var i Brån för att ta del av hur länsstyrelsen restaurerar den berömda fågelsjön, Brånsjön. Fast jag bott i kommunen i över 33 år så har jag  a l d r i g  varit på plats! Tur att det finns olika särintressen som bevakar sina områden. Det är nog det fina i en demokrati: att saker och ring lyfts och dryftas; att man även tar hänsyn till flyttfåglarnas livsmiljö!

Efter stå-fika vid Slöjdarnas Hus och den fina Vindelälven fortsatte vi genom Vännänget; igenom Vännfors och till hängbron i Selet. Den har renoverats och målats och står sig nu bra ett tag till. På andra stranden, den västra, så såg vi den fastighet som nu genomgår utbyggnad och renovering och ska bli till glassfabrik! Det är en djärv satsning som görs av en mjölkbonde i byn: att förädla den egna mjölken till glass!

Efter snirkliga vägar åkte vi så genom Lillsjö, Stärkesmark, Järvdal och Jämteböle. I alla byar som jag nämnt var det för att bilda oss en uppfattning om var man kan tänka sig att förtäta och utveckla byarna (LIS-område = Landsbygdsutveckling i strandnära lägen) Plan och Miljönämnden håller på att i samarbete med Landsbygdsrådet ta fram olika områden runt om i kommunen där man har intresse av att bygga nära stränder. Dessa planer ska processas  i kommunen, godkännas av länsstyrelsen och in i Vännäs översiktsplan.

En sak som vi noterade på vår rundresa var att det är en väldig kreativitet runt om i landsbygden! Det byggs och det målas, det kapas ved och det planteras! Men det finns också saker som förstör helhetsintrycket! Vi såg skrotbilar och gamla, övergivna jordbruksredskap; kaserade ensilagebalar med vit plast kvar; fallfärdiga lador och jordbruksbyggnader. Jag tycker att alla kommuninvånare har ett ansvar runt om sin egendom! Varje generation bör städa upp efter sig, för sin egen skull. För sina efterkommandes skull och för omgivningens skull.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.