Missvisande siffror

I gårdagens fullmäktige skulle vi godkänna Barn o utbildningsnämndens kvalitesredovisning. Det är svårt att sätta sig in i alla delar, men att läsa innantill och jämföra siffror kan ju gå bra. Under gruppmötet upptäkte jag en intressant sak som jag bara var tvungen att sen ta upp under fullmäktige. Man hade redovisat matkostnaden  i förskolan, mottagningskök kontra tillagningskök. Under åren 2005, 2006 och 2007 var siffrorna lika.Det i sig var märkligt!  Men 2008 och 2009 skilde det till mottagningskökens nackdel! Det tycker jag är verkligen intressant! Det sägs ju annars att mottagningskök ger billigare mat och att man ska minska antalet tillagningskök! Jag ställde frågan till skolchefen Thomas Åström och han får nog gå hem och göra sin hemläxa!

När man gör såna här redovisningar, måste man använda samma parameterar för att det ska vara jämförbart. Vi som sen ska fatta beslut, måste ju kunna lita på siffrorna. Jag har vädjat till mina egna partikamrater att inte okritiskt tro att mottagningskök ger billigare mat! Jag vill att vi ska vara noga med underlaget innan vi fattar beslut!

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Sonja Eriksson

    Jag håller med dig om att vi måste få siffror som vi kan lita på.
    Däremot tycker jag att Tomas förklarade skillnaden, i ena fallet räknas personalkostnad in, i det andra inte. Med den skillnaden så blir resultatet missvisande. Vi kan inte enligt dessa siffror veta vad som är billigast.

  2. johan Söderling

    Vi som politiker ska ställa frågor på´oklarheter. Det är en av våra uppgifter.
    Vår skolchef tydliggjorde siffrorna på ett sätt som ingen kan missförstå.
    han har gjort sin hemläxa på väldigt kort tid.

  3. Margareta Vigren

    Svar till Sonja Eriksson (2010-06-22 09:09)
    Som KF-ledamot blir jag lite orolig när denna kvalitetsredovisnig har gått från BoU och Kommunstyrelsen utan att man har ifrågasatt dessa siffror!Vad skulle kunna hända i nästa skede? Det kan ju lätt blir som den gamla leken vi alla lekt: ”Ryktet går”. Den ursprungliga viskningen i kompisens öra, blir ett helt annat när visknigen gått varvet runt! Ska vi politiker fatta beslut på såna osäkra premisser? Jag är inte på något sätt kritisk till skolchefen, utan mer till alla andra som läst dessa handlingar, eller åtminstone borde ha gjort det!

  4. Margareta Vigren

    Svar till johan Söderling (2010-06-22 13:13)
    Min kommentar till Sonja riktar jag till dig också, inledningsvis! Som jag sa i KF: Innan vi fattar beslut om det ska vara mottagningskök eller tillagningskök i en förskola, måste vi åtminstone ha rätt siffror att grunda beslutet på. Sen finns det många faktorer som kan vara viktiga att fundera på innan man bestämmer sig. Bara för att det är stort behöver det inte vara billigare och bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.