Margareta-dagen

Tänkte att det var dags att visa sig en sån här dag! Enligt den gamla Bondepraktikan så brukar det h lätt fär att regna under fruntimmersveckan. Min mamma hade som tradition att lova mig en en krona om det var uppehållsväder på min namnsdag! Vi var vanligtvis fullt sysselsatta med att hässja höet  de här dagarna och det var viktigt att få göra det utan avbrott för regn. De första jordgubbarna brukade visa sig och man kunde få smakprov på de söta Sengana-gubbarna. Fem dagar senaree, den 25:e, på min födelsedag, kunde jorgubbarna bli till en härlig jordgubbstårta!

I år är det dags för att fylla jämna igen! Värst vad det går fort med firandet numera! Jag är i full aktion med att förbereda för en familje- och släktfest i dagarna tre på Pengsjögården! Jordgubbbarna kommer från en lokal odlare strax utanför kommungränsen.Sen blir det spännande om jag kommer att få köpa glass från Glassbonden i Selet. De ligger i startgroparna för att få börja leverera glass, håller på med frysrummet.  Lammfärsen är hämtad från Häljegård, tjälknölen kommer från det lokala jaktlaget. Grädden och smöret får Norrmejeriet leverera! Nu ska jag ut och plocka nässlor till de pajer som jag ska göra i morgon med Vindelrökt skinka, ägg från Yttertavla och Västerbottensost

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Stina Jansson

    Grattis Margareta! Det låter fantastiskt, jag kanske skulle råka få vägarna förbi? 😉

    Hoppas att du får ett riktigt trevligt firande, själv har jag fullt upp dessa dagar med att ta reda på allt som växer på gården – f.f.a. jordgubbar och rabarber, mums! Det blir (förutom att äta jordgubbarna som de är såklart) paj, marmelad och en galet god chutney.

    Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.