Min Resa

Sjukt söt/slisksugen

Ge mig en kaka och jag äter upp hela paketet! Riktigt godissugen just nu.

Försökte att stävja med en kopp grönt thé och frukt, men det hjälpte inte. Hmmm… Undrar om suget delvis kan beror på dagens lunch? :-S

Det hjälper inte heller att detta finns på jobbet:

Har du några bra tips för att hantera sötsug? Jag behöver HJÄLP!

7 kommentarer

  1. Karin Byström

    Hej Jessica!
    Det här är Elin Johanssons dietistkollega Karin från Dietistkonsult Norr.
    Jag tror absolut att sötsuget hade att göra med den bristande lunchen… även om du gjorde det bra som valde en apelsin till mackan – vilket ger lite mättande fibrer. En macka och en frukt mättar inte på samma sätt som en lagad måltid med halva tallriken fiberrika grönsaker. Så det är bra om du är uppmärksam de gånger det blir en sådan lunch. Kanske behöver du stärka upp e.m-melliset då?
    Så den bästa lösningen är alltså att aldrig hamna i sötsuget 😉 Hamnar du ändå där skulle jag rekommendera vätska (vatten, te), fibrer (frukt, morötter, fullkornsbröd m.m.) samt något proteinrikt (ägg, keso, köttpålägg m.m.).
    Sedan kan du prova att göra någon avslappning eller göra något helt annat för att komma på andra tankar än de du får när du tittar på er ”kiosk”!

  2. Jessica Bos

    Svar till Marie (2012-05-11 21:06)
    Jo, jag vet. Tyvärr äter jag inte alltid rätt och skulle behöva tips hur jag hanterar sötsuget då det uppstår. Jag kan även få sötsug även fast jag ätit helt rätt.

    Mvh,
    Jessica

  3. Jessica Bos

    Svar till Karin Byström (2012-05-12 17:42)
    Hej Karin,

    Tack så mycket för tipsen!

    Då sötsugen har uppstått (kommer ibland även fast jag ätit helt rätt) har jag försökt att dämpa det med ”nyttig” sötma som till exempel en frukt. Det har faktiskt aldrig slagit mig att testa med protein! Ska testa enligt ditt förslag nästa gång sötsugen uppstår.

    Med vänliga hälsningar,
    Jessica

  4. Karin Byström

    Nej, ibland är det också så att man kan göra allting rätt, men ändå få sötsug! Dessa gånger tror jag att suget är socialt, sitautionsbundet eller känsomässigt betingat… alltså att du blir sugen av andra anledningar än att kroppen saknar något. Man kan känna sig låg, ensam, stressad eller ha någon annan mindre angenäm känsla som sötsaker skulle ”åtgärda” tillfälligt.

    Det bästa du kan göra är att vara uppmärksam och lära dig hur just du fungerar i olika situationer. Du kan förbereda dig så att du hamnar i sötsuget så sällan som möjligt, och du kan prova olika åtgärder när du blir sötsugen.

    Men sen är det inte heller förbjudet att äta sötsaker. Det finns plats för dem ibland också och det behöver inte alltid ses som ett misslyckande att man ätit en sötsak!

  5. Jessica Bos

    Svar till Karin Byström (2012-05-22 22:22)
    Skönt att läsa. Mycket klokt inlägg! Fast det är inte så konstigt, du är ju proffs! 🙂

    Jag tar till mig och ska ta mig en funderare hur jag är och fungerar.

    Jag har inte bannlyst sötsaker. Det vore dömt att misslyckas på förhand. Det jag har bestämt mig för är att ha en dag/vecka där jag unnar mig onyttigheter. Det är ett sätt för mig att hantera sötsug då det uppstår. Då jag vet att jag någon dag under veckan (oftast lördagar) äter det jag vill gör det att jag kan på så sätt motstå suget som uppstår andra dagar.

    Med vänliga häslningar,
    Jessica

  6. Malin

    Man blir faktiskt sötsugen fast man gör allt rätt…Jag brukar ta en bit mörk choklad minst 70%, det hjälper lite 🙂 Vet ej om det är ok enl din diet men det är ok när vi kör Boot campen 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.