Demokrati måste erövras

Den politiska debatten är över för ikväll och jag är helt mör. Nämnde i tidigare inlägg att jag hoppades, om tillfället gavs, få säga några väl valda ord till politikerna. Hade jag vetat att jag skulle få stå framme med politikerna i nästan fyrtiofem minuter hade jag krävt ett eget bord och en Loka (för det fick minsann alla partirepresentanter), skämt åsido.

Frågan om Jenningsskolan sätter alltid fart på dom politiska tungorna och tråkigt nog var det mest samma gamla litania som idisslades från sittande majoritet. 
Jag upplevde att den s.k. "respekten" för beslutet att Jenningsskolan ska få vara kvar i tre år inte alls var så självklar. Snarare tvärtom. Man lever fortfarande i det förgågna istället för att dra ett streck över det som varit och blicka framåt. Istället för att tugga om att "det är för lite elever som sökt" ska man tänka i banor som "vad kan vi politiker göra för att få fler sökande till skolan?".  Man kan inte bara skylla på att inga elever söker dit då man får ha i åtanke att marknadsföringsbudgeten nästintill varit obefintlig. För om ingen vet att skolan finns (bortsett från alla svarta nedläggningsrubriker) hur ska då eleverna veta att det går att söka sig dit?

En politiker från Moderaterna pratade om att skolan borde privatiseras eftersom som den ser ut idag kommer den att självdö. Modigt talat när jag som stod bredvid gått på skolan i fem år och aldrig fått känslan av att politikerna försökt hjälpa skolan, snarare har dom stjälpt den.
Innan debatten frågade konferenciern mig hur jag upplevde  "kampen om Jenningsskolan" hade gått och jag sa att den hade kännts som en enda lång lerig uppförsbacke med tjuriga politiker som slår dövörat till och skriver svarta rubriker i tidningarna istället för att ta till sig vad lärare och elever på skolan har att säga.
När jag nämnde detta inför kommunalrådet Lars Bäckström (C) så vart det kanske ett försök att blidka som han "upplyste" mig om att det "aldrig varit på tal om att lägga ner Jenningsskolan, bara ungdomsgymnasiet".
Varför har då rubrikerna varit att "Jenningsskolan ska avvecklas" "Jenningsskolan nedläggninshotad"? I VK’s artikel så säger Marianne Wikström (C) själv att : "Underlaget är för litet, det gör det svårt att behålla skolan".

"Skola" = Jenningsskolan? Jag trodde det var ungdomsgymnasiet, men jag är nog inte den enda som blir förvirrad. Det är att kasta sten i glashus om man hakar upp sig på att jag säger att "politikerna vill stänga Jenningsskolan" och själva använda det ordvalet.

Avslutningsvist vill jag bara nämna att under kvällen talades det mycket om demokrati, att det är en rättighet som vi vänjt oss vid och tar för givet. Demokrati är något som dagligen måste erövras. Bra formulerat. Demokrati är verkigen något som måste erövras, både från politikers sida och samhällsmedborgarnas.

Det här inlägget är ingen krönika utan bara vad jag, som f.d. elev på Jenningsskolan och ungdomsrepresentant vid kvällens debatt tänker och tycker. Jag är även partipolitiskt obunden. Tack för mig.

 

 

/Minna Toivanen, ungdom och samhällsmedborgare i Robertsfors kommun.

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Hans Lindgren

  Återigen är det bara att gratulera, du fick lite fart på politikerna och dessutom fick dom bekänna färg. Inte vann Lars några poäng på att haka upp sig på ordvalet, han påstod själv att han ville rädda åtminstone industriprogrammet. Men röstade hela tiden för en nedläggning av hela ungdomsgymnasiet. Var fanns den rakryggade före detta polisen, bonden och förhoppningsvis snart före detta kommunalrådet i detta.

 2. Alejandro Caviedes

  Jag minns när LO organiserade en demonstration där i Robertsfors för att stoppa nedläggningen av Jenningsskolan. Jag minns att jag pratade med kommunalrådet Lars Bäckström (c) som klart och tydligt sa till mig att Jenningsskolan inte hade ngn framtid och att den måste läggas ned. Han sa aldrig ”ungdomsgymnasiet”.

 3. Minna Toivanen

  Svar till Helén Pettersson (2010-08-26 22:55)
  Tack kära du, tja om det var en så värst bra debatt vet jag väl inte men er kollega Patrik Nilsson (S) gjorde ett bra jobb iallafall (om jag får berömma ett parti).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.