Svenska är helt obegripligt!

Ibland ställs man inför knepiga frågor man inte har något svar på. Men man försöker förgäves hitta svaret på frågan som förföljer en.

Jag hade en diskussion med en utlandsfödd person som skulle beskriva sin nya tröja, "Den är röd med vita bollar på". Jag förstod att det var prickar personen menade och rättade det verbala misstaget. Men då undrade såklart personen : vad är det för skillnad på bollar och prickar? Err…kan det vara så att det är en boll om det är en fysisk sak som man kan ta på och det är en prick om den är platt? Nä jag har inte den blekaste. Men jag är inte alls förvånad att folk som flyttar till Sverige och ska lära sig svenska blir förvirrade av det svenska språket.

Är det nån som har en lätt förklaring vad det är för skillnad mellan en prick, en punkt, en boll och en cirkel?

Och vad är det för skillnad mellan en båge och en krok? 
Om det inte finns nån skillnad så kan man vända på alltihopa och säga:

"Min rygg är alldelles bågig idag!"
"Titta vilken vacker regnkrok på himmlen"


 

Läs också: blogg.vk.se/Minnalainen/2010/08/26/varfor-gora-skillnad-pa-samma-sak-185508

.

Etiketter: , , , , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Uffe N

  En prick kan vara hyfsat stor (och är oftast oregelbunden till sin form) medan en punkt alltid är oändligt liten. En cirkel är alla punkter på ett visst avstånd från medelpunkten, på ett och samma plan. En boll är en fysiskt påtaglig pryl som ofta används inom idrott: pingisboll, tennisboll, innebandyboll osv.

 2. Minna Toivanen

  Svar till Uffe N (2010-09-22 16:12)
  Haha ja där ser man! Tack för det ordentliga och upplysande svaret. Men på en tröja är ju ”prickarna” som du beskriver en cirkel är. Borde man inte kalla prickarna för cirklar, eller har jag rört till det?

 3. Uffe N

  Jag skulle vilja säga att för ”prickar” på en tröja så är de just prickar om de är små, men om de är större än så här mycket (jag måttar med fingrarna) så är prickarna inte prickar längre utan cirklar. Men under den gränsen så är prickarna prickar och inte cirklar.

  Det är ju dock tänkbart att prickarna är så små att de skall kallas punkter istället, men då är det ju fråga om en helt annan storleksgräns: nämligen den här (jag måttar med fingrarna igen…).

  Enkelt, eller hur?

 4. Minna Toivanen

  Svar till Uffe N (2010-09-22 21:25)
  Jag är rätt så tveksam till att dom kommer att lansera tröjor som ”Vacker koboltblåcirklig tröja” eller ”En härlig fuschiakofta med vackra vita punkter”! Oavsett om det är små prickar *måttar med fingrarna* eller stora prickar *måttar med fingrarna igen* så kommer dom kalla det för prickar..vilket är j*vligt missledande.

 5. Uffe N

  Tänk vad världen hade blivit enklare om alla hade några poäng matte på universitetsnivå….

  (Och ett förtydligande är på sin plats här: jo, jag har några poäng i matte. Jag pluggar, på deltid, till gymnasielärare i matte 🙂 )

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.