Manschauvinistisk seriepocket

Andy Capp eller Tuffa Viktor som den svenska översättningen lyder handlar om en arbetslös man vid namn Viktor som är gift med Vivan. Serierna handlar om hur han slår sin fru på käften, super upp Vivans pengar som hon tjänar på städjobb och hur han gång på gång är otrogen med nån ung barflicka. Fantastisk rolig serie! Här nedan finns två exempel på hur rolig "humor" serien Tuffa Viktor har:

Nej, jag kan inte för mitt liv förstå att jag växt upp med en serie som den här under min barndom. Manschauvinistisk* smörja är vad det är! Nästan varje sida handlar om hur den alkoholiserade Viktor kommer för sent hem medans hans fru Vivan väntar med maten, att han spelar bort alla pengar, ligger på sofflocket när stackars Vivan måste låna på kredit för att handla mat, hur hon sliter i hemmet medans han spenderar all sin tid och hennes pengar i skumma barer med unga flickor som sitt sällskap. Vilken humor man hade på 70-talet. Jag undrar om den här serien hade blivit publicerad idag utan att feministiska rörelser hade brännt upp serietecknarens hus?

Betyg: 1/10 vodkaflaskor( 1:an är för att den ändå "tar upp" allvarliga sociala problem som alkoholism, arbetslöshet, hustrumisshandel et cetera).

Dom båda stripparna är från den svenska Serie-pocket nr 42, utgiven nångång mellan 1972-1986.

* = mansgris, macho, hustyrann, sexist, kvinnoförtryckare

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.