Mangaserie på svenska

Tv4 Science Fiction visar visst en av mina favoritserier Death Note, synd bara att dom fuckar upp och kallar serien "mangaserie". Är det så svårt att kalla det vad det är? Om man nu är rädd att svenssons inte vet vad "anime" är för något kan man väl bara skriva "japansk animerad serie". Sen gillar jag inte riktigt svensk översättning på animeserier. Översättningen är oftast crap och det är ingen kareoke i öppningslåten. Sen gör inte översättarna någon research på serien och översätter namn och dylik helt fel. Hade dom läst på lite (wikipedia kankse?) så hade dom sluppit göra fel och fans irriterade.

Den som sett Full Metal Alchemist på Ztv vet vad jag menar. Den serien hade två översättare, en som var s-k-i-t och en som var snäppet bättre. Den som var s-k-i-t valde t.ex att översätta karaktärernas namn (?) till svenska av någon bisarr anledning.
Fast nu när jag tänker efter så är det inte första gången svenskar översätter namn på karaktärer.
Donald* vart Kalle och Calvin** vart också Kalle. Andy*** fick heta Victor, Batman fick ett töntigt namn som "Läderlappen" och nåt ljushuvud gav namnet "Stålmannen" till Superman (en kul lek, Superman är alltså Stålmannen, översätter man tillbaka blir det Iron Man och översätter man tillbaka igen blir det Järnmannen och så vidare).

Jag tycker det är roligt med anime på svenska kanaler, men borde dom inte sluta köra samma serier om och om igen? Berserk, Full Metal Alchemist, Paranoia Agent (fast den var dubbad på engelska vilket är likvärdigt med misshandel i mina öron), Death Note, Ergo Proxy & Black Lagoon är inte dom enda serierna man kan visa. Att loopa samma serie hela tiden lockar knappast nya tittare. Man borde ta in flera serier och filmer som kan locka alla åldersgrupper. Jag är less på att "vuxna" kastar en blick och himlar med ögonen och tänker "tecknad barnfilm" när dom ser anime.
Såg att svt ska visa några "animerade filmer för vuxna" nu i höst, visserligen är det inte anime men det är bra om man försöker tvätta bort den här "tecknat-är-för-barn"-stämpeln.

Nu ska jag se om Tokyo Godfathers om mysa hur fantastiskt bra en film kan vara fast den bara är "tecknad".


Tokyo Godfathers handlar om hur en trio bestående av tre stycken hemlösa personer (en transvestit, en tonårsflicka och en medelålders alkis) som hittar ett övergivet spädbarn på julafton och beslutar sig att leta reda på mamman. Givetvist med en massa äventyr och dråpliga situationer längs resans gång.
Betyg : 10 vodkaflaskor av 10

 

 

* Donald Duck = Kalle Anka
** Calvin från Calvin and Hobbes = Kalle och Hobbe
*** Andy Capp = Tuffa Viktor

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.