Triss i anime – Baseball

Ookiku Furikabutte
High School baseball när den är som bäst. Handlingen utspelar sig runt Ren Mihashi, som var stjärnpitchern på hans skola i mellanstadiet. Dock gick ryktena om att enda anledningen till att han fick den positionen var pga favorism och han bänkar den andra pitchern. Något som får hela laget att avsky och motarbeta honom under matcherna. På grund av detta har Mihashi otroligt låg självkänsla och beslutar sig för att sluta med baseball och tänker inte fortsätta med det när han börjar high school.
Även om det var hans ursprungliga plan så finner han sig själv rekryterad av den kvinnliga coachen Momoe och tillsammans med den talangfulla cathcern, Abe, så planerar dom att träna upp laget och försöka komma så långt dom bara kan i den kommande nationella skolturneringen.

Ookiku Furikabutte, är en serie som förtjänar mera uppmärksamhet än vad den fått. Det här var den första baseball animeserien som jag såg och det var jäkligt nära att jag stängde av serien efter halva första avsnittet. Jag är otroligt tacksam att jag såg några avsnitt till för serien sög in mig i ett otroligt baseball-intresse utan dess like! Kan man förbi se den gnälliga huvudpersonen och den lätta undertonen av homosexualitet så är den här en fantastisk serie för både tjejer och homofobiska killar. Animeringen är härlig, realistisk och den får visserligen Mihashi att ibland se ut som en kyckling men är synonymt med Takahiko Yoshida (Honey and Clover) stil. Man får lära sig mycket om baseball under seriens gång så det är inga problem om du inte kan något.

Betyg: 9 1/2 vodkaflaskor av 10.

Se första avsnittet av Ookiku Furikabutte online här.

 

 Moshidora
Huvudpersonen är eleven Minami som bestämmer sig för att hoppa in som manager för Hodokubo’s highs school baseball lag när den egentlige managern, även  hennes bästa vän, ligger på sjukhus. Då hon inget vet om hur man ska vägleda ett baseball lag så köper hon en bok i ämnet. Men råkar köpa fel sorts bok och hamnar istället med en bok som är skriven av den populära amerikanen Peter Drucker, "Management: Tasks, Responsibilities, Practices” som handlar om hur man driver en affärverksamhet. Minammi använder sig av boken för att adminstrera laget mot framgång.

Jag har faktiskt inte sett klart Moshidora utan har bara kommit till fem avsnitt, så därför är det svårt för mig att ge serien en rättvis bedömning. Animeringen är visserligen helt okej, men jag har lite svårt för, eh, karaktärerna. Och då pratar vi om nästan allihopa. Förhoppningsvist så blir serien bättre eller så fortsätter den i samma lunkande, sockersöta stil och då får den inte många vodkaflaskor av mig.

Nuvarande betyg: 3 1/2 vodkaflaskor av 10.

Se första avsnittet av Moshidora online här

 

One Outs
Om du tror att One Outs bara handlar om baseball så tror du helt fel. Baseball är bara ett svepskäl för att visa upp hur brilliant huvudpersonen, Tokuchi Toua är.
Serien börjar med att den professionella baseballspelaren Kojima befinner sig i Okinawa på ett träningsläger tillsammans med en tränare och en pitcher. När pitchern råkar skada sig så är de i behov av en ersättare som kan träna med Kojima.
Av en slump kommer de i kontakt med gamblingsspelet "One Outs" som går ut på att en pitcher och en slagman möts en och en. Om slagmanen lyckas få in en träff "outfield" vinner han, annars vinner pitchern. Tokuchi Toua är stjärnpitchern i det här spelet och har ett obesergrat rekord. Kortfattat, Kojima spelar mot Toua och förlorar. Kojima föreslår en till match, denna gång med sin karriär som insats. Han lyckas vinna och Toua förlorar sin "arm" och Kojima ber Toua att gå med i baseball laget Lycaons. Och här börjar den egentliga handlingen.

One Outs är en blandning av professionel baseball och gambling och det handlar inte bara om att vinna en match utan att knäcka motståndaren rent psykologiskt. Madhouse ligger bakom serien så självklart är animeringen toppklass med fantastiskt soundtrack som passar handligen som handen i handsken. Gillade man serien Kaiji så kommer man att dyrka One Outs!

Betyg: 10 vodkaflaskor av 10.

Se första avsnittet av One Outs online här.