Är vårduniformen ivägen för vårt arbete?

Jag läste en interjuv i min facktidning för nån vecka sen om ett äldreboende där man lagt bort "arbetskläderna" då "uniformen" skapar distans. Dom menade att människor behöver kärlek och värme och då tolkar jag det som att arbetskläder tydligen är i vägen? Fast den här arbetsplatsen hade ju en budget för arbetskläder så jag antar att dom syftade på att dom lagt bort arbetskläder som t.ex bussarongen, som är den vanliga modellen på vårdkläder och istället satsar på arbetskläder som ser ut som civila. Jag vet inte om personen i interjuvn har rätt med sitt påstående. Däremot så vet jag att bussarongen ser ut som den gör för att den ska vara praktiskt. Jag skulle inte vilja lägga ifrån mig den och arbeta i t-shirt och mjukisbyxor (som är det vanliga alternativet för ungdomar som inte har råd att köpa egna arbetskläder*). Jag går visserligen in i en roll när jag arbetar, då är jag undersköterskan Minna som ska utföra mina arbetsuppgifter. Men när jag tar på mig min uniform så lämnar jag inte kvar min själ i omklädningsrummet utan min empati och omtänksamhet finns fortfarande kvar. 


Fördelen med min "uniform"

# modellen gör att den är rörlig att arbeta i
# den gör en "figurslös" och har ingen urringning
# halslinningens lutning gör att den funkar utmärkt att fästa en namnklämma på
# i bröstfickan kan man ha en pennficka med pennor, nagelfilar, plåster & dylik
# i öglan bredvid bröstfickan kan jag fästa min vårdklocka och nyckelkedjan som går till medicinskåpet.
# de två rymliga fickorna på framsidan funkar utmärkt för att ha larmtelefon, anteckningsblock, saxar och annat som kan vara viktigt för arbetet.




Då man ska vara fri från föremål på armar, händer och fingrar så är vårdklockan perfekt.


Ordning och reda.

 

* jobbar man för kommunen har det blivit mer och mer vanligt att personalen får bekosta sina egna arbetskläder. Är man anställd kan man få en viss summa att handla kläder för, men den är ytterst liten och är sällan. Som vikarie har du inte rätt till några förmåner utan får ordna fram det ändå. Jag köpte två stycken bussaronger och ett par byxor och prislappen gick på tusen kronor. Så jag förstår om vikarier hellre tar träningsbyxor och nån avlagd t-shirt när dom ska jobba extra.