Vuxna som leker viskleken

Har ni lekt viskleken någon gång? Om inte så går den ut på att man är några personer som sitter i en ring. En person har ett meddelande eller en mening som den ska viska till personen bredvid, sen ska den personen viska till nästa och så går det runt tills alla har viskat till varandra. Den sista personen ska då säga meningen högt och då ska man jämföra den första meningen med slutresultatet. Oftast är slutmeningen något helt annat än det som viskades först, meningen eller budskapet har gått förlorat efter att ha passerat många "öron". 

Syftet med den här leken är att lära barn att budskap oftas lätt förändras och förvrängs genom att det återberättas av olika personer. Simpel lek kan man tycka men jag tycker den visar alldeles utmärkt hur det fungerar med till exempel skvaller på små orter. En situation som från början varit rätt harmlös kan i slutändan ha vuxit i stora proportioner, man har "gjort en höna av en fjäder".

Viskleken var det första jag kom att tänka på idag när jag fick höra vilka slags rykten som går om mig. Tyvärr var det inte barn som var med i leken utan det är vuxna människor.

Slutsats: skvaller är den barnförbjudna versionen av viskleken.

 

Etiketter: , , , , , , , , , ,

3 kommentarer

 1. Kalle

  Underskatta inte viskleken. Miljarder kristna tror t.ex. blint på den. Bibeln skrevs efter att viskleken kring jesus hållit på i ca 500 år…

 2. Tantarslet

  Vissa vuxna är så ******korkade så dom hellre leker viskleken än kollar fakta. Hur svårt är det egentligen att prata med den som det gäller? Bara ställa en fråga som ger den personen möjlighet att få komma till tals! Det är som att rykten(dåliga) aldrig ska få dö ut här, någon matar på med jämna mellanrum och ser till att hålla lögner och falskhet vid liv. Dessa rykten säger tack och lov mer om den som pratar än om den det gäller. Jag har svårt att förstå varför dom som snackar mest tror att alla köper deras version om man är tyst igenom monologen. Det är inte alltid jag har tid eller ork för att argumentera emot det som sägs, men det betyder inte att jag tycker som dom.Jag tror att det är många som tänker så.
  Munsår och hackhosta åt skvallermaffian! Stå på dig tjejen!
  Kram.

 3. Miss Minnalainen

  Svar till Tantarslet (2011-07-13 14:21)
  Visst blir man illa berörd när man blir utsatt för skitprat men jag vägrar att kommentera dessa ”teorier”, varför sjunka till deras nivå? Sen vet jag själv vem jag är som person och det är det viktigaste. Men det känns ändå tråkigt att vuxna människor ska ägna sig åt skitprat utan att ifrågasätta källor och faktagranskning.

  Tack för din kommentar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.