Kanske dags att utforska Sveriges nordliga del?

Folk "här nere" tycker det är förvånande att jag kommer från västerbotten, De allra spydigaste brukar säga "har ni inga folkhögskolor i norrland eller?" Medans andra undrar  "hur det kommer sig att jag valde att gå i en skola så långt hemifrån". Det hela är mycket enkelt: jag sökte efter en utbildning, fann flera, sållade efter diverse kriterium och i finalen stod det mellan en på Gotland och den jag går nu. I slutändan vann skolan i Halland och på den vägen är det. Jag lät inte den geografiska biten avskräcka utan tänkte att det är lika bra att passa på medans man är ung och fortfarande fri från både småbarn och indolent partner. Till hösten blir det en profilkurs inom ett av mina intressen och efter att ha gått igenom skolor och olika utbildningar i kvartsfinal, semifinal, andra chansen så är det tre stycken utbildningar i final. En av storfavoriterna ligger i Happaranda!

Ingenting är hundraprocentigt bestämt, men det lockar lite att efter att ha varit ett år så långt ner återvända och utforska lite nordligare delar av landet. Folk snackar så mycket om att resa utomlands, men hur många har egentligen sett Sverige?
 

Blir det "Happis" till hösten är det betydligt närmare hem, "bara" sex timmar med buss! Och det är ju ingenting.

Etiketter: , , , , , , , , ,

12 kommentarer

  1. Helena Nilsson Springare

    Haha.. EXAKT! Ju längre norrifrån man är, desto mindre kinkig blir man med avstånd.
    När jag bodde i Göteborg så vägrade mina kompisar att åka utanför stan om man var bjuden till nån på fest som bodde nån halvtimmes / timmes resa med buss och färja. NÄ, det var för långt minsann.. *fnys*

    Tur jag flyttade hem till Norrland igen. Vi har i alla fall inte så många: ”HÖGfärdiga FOLK som borde gå SKOLA” = Högfolkskola (bra ord va?) för att lära sig mer om NORRLAND!

  2. Miss Minnalainen

    Svar till Helena Nilsson Springare (2012-03-06 20:52)
    Det lärde jag mig tämligen omgående när jag flyttad ner, att här pratar man inte om hur långt det är – utan HUR LÅNG TID DET TAR.
    Att vänta sex minuter på pendeltåget är en evighet när man hemma får vara glad om det ens går en sista buss efter klockan åtta! 😀
    Hah, på höstlovet föreslog jag att jag och min finska kompis här nere skulle ta en roadtrip till huvudstaden för att se brorsan spela, ”VA? Till Stockholm!?”
    ”Ja, men det är ju nära…”

  3. Helena Nilsson Springare

    *skrattar* Ett stenkast som det brukar heta.. men nåt som fascinerar mig är hur ofta jag hört liknande fraser. ”Åååh.. är du från NORRLAND? Ja men då kanske du känner den och den.. h*n bor i Luleå”

    Haha.. jäkla spån! ”Joo.. alltsåå.. det skiljer ju 26 mil mellan städerna för det är alltså STÄDER vi pratar om”

    Hur kan så många tro att ”norrland” består av EN by, med fyra hus och att ALLA känner varandra? Gaah.. vad less jag blir! Vi norrlänningar vet ju en hel del om södra sverige kan jag tycka. Visst är vi lite mer allmänbildade då? *nickar* Jo, så måste det vara!

  4. Miss Minnalainen

    Svar till Helena Nilsson Springare (2012-03-06 21:11)
    Fast ibland känns världen microliten då man åker hundra mil till en mindre ort, bara för att träffa nån som känner en som man gått grundskola med! 😀

  5. Kalle

    Jag bodde i en liten (ca 500 invånare) by i västerbotten i över 15 år men det finns mycket jag inte sett eller vet om den byn och dess omnejd. Att vissa besöker ”Turkiet” eller ”Indien” och sedan ger ett omdöme efter att ha bott där på ett all inclusive hotell i 1 vecka finner jag ganska tragiskt.

  6. Miss Minnalainen

    Svar till Kalle (2012-03-06 22:02)
    Att folk överhuvudtaget väljer all inclusive hotell finner jag tragiskt. Har de inget förstånd eller? Nej fy #@!%, åk genom Ryssland med transsibiriska järnvägen så får du se en hel del av ett land!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.