Det våras för kaninmatspropagandan

Om du som läser detta flyttar din blick lite till höger så kan du se att jag är "stolt stödjare" av kampanjen Köttfri Måndag. Jag är för tanken att man minskar på köttkonsumtionen då just detta är ett större och allvarligare hot än man vill tro, inte bara mot vårat klimat utan även mot våran hälsa*. Att få folk att börja äta vegetariskt en dag i veckan är ett viktigt steg i rätt riktning. Tyvärr är det ibland lättare sagt än gjort då man flera gånger under den senaste tiden möter mothugg från politiker. Ibland är debatten så låg att man undrar om man ska ta fram hink och spade. 
Jag ser det som en självklarhet att i mitt privata liv, försöka inspirera och framförallt informera mina medmänniskor varför de bör välja bort köttbiten på tallriken och istället äta grönt. Inte för alltid, som många väljer att tolka det som. Utan någon gång (Måndag är en utmärkt dag enligt mig). I progammet Landet Brunsås som gick på Svt förra året nämnde man att man gjort en undersökning ute i stugorna för att ta reda på vilka de tio vanligaste vardagsrätterna var, som svenskar åt. En enda vegetarisk rätt kvalade in sig på listan.
Pannkakor med sylt.
Om pannkakor med sylt är en av de få vegetariska rätterna som folk äter behövs ett ordentligt krafttag för att få folk intresserade av vegetariska rätter. Och då börjar jag med min omgivning – familj, vänner, arbetskollegor och klasskamrater. Ibland går det bra men ibland går det mindre bra, dagar då man blir kallad för djuraktivist som bränner minkfarmar eller att man sprider "kaninmatspropaganda". Då får man tänka på det som driver en, djuren och miljön och då tar man nya tag och fortsätter uppför den leriga uppförsbacken.

När jag gick sista året på gymnasiet var jag den enda vegetarianen, något som provocerade många köttätare. Det var vardagsmat att man hela tiden fick försvara varför man inte åt kött, motta kritik och hånfula kommentarer. Jag är öppen för diskussion och försöker bemöta kommentarerna med sakligt fakta och förklara vad som ligger bakom mitt val. Men vissa dagar var man trött på att få samma #@!% fråga ställd att man drev med dem. Se i slutet av inlägget för exempel.

 Är man intresserad av köttdebatten och allt som hör den till så kan jag varmt rekomendera att man gillar Köttfri Måndags facebooksida. Är man som jag, och inte har tid att scanna igenom alla hemsidor och tidningar på nätet så blir man bekvämt serverad dagsfärska nyheter, tidningsartiklar med mera, ett stort eloge till dessa outtröttliga eldsjälar som ger mig nyheter som bland annat den jag läste igår.
Dennis Nilsson från Moderata Ungdomsförbundet skrev ett inlägg om "Nej till skolmatstvång" och man slår sig nästan för pannan när man läser vad en man med hans position skriver. Redan i början av inlägget börjar det, jag saxar:

"Matforskare som gett sig in i debatten säger att en vegetarisk dag i svenska skolor skulle kunna leda till stora kriser i exempelvis lärandet hos eleverna. Det är sällan vegetarisk mat ger den energi man behöver för att klara en lång skoldag."

Ja var ska man börja? Kanske att även om man läser om artikeln flera gånger så hittar man ingen källhänvisning till vem eller vilka dessa s.k. "matforskare" är för några och vad deras forskning handlar om? Sen påståendet att vegetarisk mat skule leda till "stora kriser i exempelvist lärandet hos elever". Ursäkta mig, men vafan? Som korv med pulvermos eller spagetti med utspädd köttfärssås skulle ge en särskild powerboost till elever? Argumentet liknar väldigt mycket det som MUF-tjejerna i Östersund körde med, som jag skrev om här. Att det skulle vara "för lite näring i den vegetariska maten". Nu ska jag inte upprepa mig, men för att förtydliga en sak : köttfri dag i veckan betyder inte ett totalförbud, inte heller är det en "valfrihet" att servera kött varje dag. Vegetarisk mat är inte mindre näringsrik och skulle den mot förmodan vara det så kanske man bör testa ett annat recept. Jag har ett bra recept på en vegetarisk risotto som den som vill kan få.

Jag har ätit vegetariskt i flera år och har aldrig märkt av någon kris i mitt inlärande eller i mitt utförande av arbetsuppgifter. Och då jag har haft fysiska arbeten är det extra viktigt att man äter en näringsrik måltid som får en att orka med hela dagen. Så jag vill tillägna det här inlägget till bland annat kidneybönorna, soyakorven, tomatsoppan med selleri och inte att förglömma min favorit : ost- och brocollipaj! Tack för att ni finns och för att ni får mig att må så bra och orka hela dagen lång. 

 

P.S. jag vill poängtera att jag inte på något sätt försöker få moderaterna att framstå i dåliga dagar, det verkar de sköta alldeles utmärkt på egen hand.

P.P.S hjälp till och sprid den fantastiska kampanjen Köttfri Måndag! Tips finner du här!

 

Favorit i repris:
"Jag får för femtioelfte gången frågan varför jag inte äter kött"
(strippen är ursprungligenpublicerad i bloggen den 24/8-10
Copyright mig eller nåt. Gjord i MS Paint med en datamus)

 

 

 


* = Bland annat går det att läsa om att korv ökar risken för sjukdomar här,  men även att proteinrik mat som kött och fisk ökar halterna av arakidonsyra som kan försämra humör och ork, mer om det här.