Spenat + pannkaka = sant
Idag är det måndag och varför inte äta något köttfritt idag? Pannkakor/plättar är den mest populära vegetariska rätten enligt svenska folket. Men handen på blindtarmen, är den inte rätt så…tråkig? Total avsaknad på färg och inte är den särskilt nyttig? Nä just det, jag rekomenderar att ni provar en mer hälosam variant på pannkaka/plättar. Går fort att göra, är rik på antioxidanter och är betydligt mer hälsosamt. Perfekt att göra till lunch!
Spenatplättar/pannkakor för två!*
- Hackad djupfryst spenat, 150 g
- Ägg, 2 st
- Mjölk, 5 dl
- Vetemjöl, 2 1/2 dl (tips att man byter ut hälften mot grahamsmjöl för högre fiberinnehåll)
- Mineralsalt, 1 tsk
- Rapsolja, 1 msk
- Rapsolja till stekning
Yksi. Tina spenaten. Vispa äggen och hälften av mjölken i en skål . Tillsätt mjölet och vispa smeten slät.
Kaksi. Häll i resten av mjölken och den tinade spenaten. Smaka av med salt och blanda i oljan. Låt smeten stå i cirka fem minuter.
Kolme. Stek i teflonpanna med lite olja tills de blir gyllenbruna.
Servera med rårörda lingon till någon du tycker om, jag åt mina med min mamma.
* = Blir cirka 20 stycken. Orkar man inte stå och fräsa med plättjärn går det bra med mindre pannkakor, blir ungefär åtta-nio stycken då.
Cred till Fredrik Paulún, det är från hans bok jag fått receptet.
Senaste kommentarerna