Bland katakomber och myriader av montrar på bokmässan

Bokmässan var för nästan två veckor sedan och jag måste faktiskt hålla med mig själv om att det är oerhört genant att inget inlägg finns att skåda på denna blogg om min vistelse! Jag som knarkar böcker intravenöst och får ångest om jag inte minst har en hyllmeter på nattduksbordet, måste ju tala om hur det var att  äntligen äntligen få gå på bokmässan i Göteborg!

Att äntligen få gå till en mötesplats där man inte är ensam bokjunkie, att få träffa ens favoritförfattare, att få böcker signerade, att få köpa böcker till förmånliga priser, gå på intressanta föreläsningar, smygflukta på de senaste boktitlarna inom allt från skönlitteratur, poesi till serier. Vad ska man säga förutom att det var helt galet fabulöst!

Jag gick bara en dag och det var på torsdagen, för den intresserade så går det att se mitt "schema" här <– Men såhär i efterhand så kanske jag var lite naiv och optimistiskt för när man väl var inne på Svenska mässan var det en madröm att begripa sig på logistik och monterkartorna. Några av mina highlights som jag verkligen ville se på torsdagen var bland annat Liv Strömqvist men besvikelsen var ett faktum när jag inte kunde hitta henne!

Så Liv, om du undrar vars alla dina fans var när du skulle hålla föredrag så kan jag berätta att jag och minst fem till från min skola hade oerhörda problem med att hitta dig! Vars var du? Jag som så gärna hade velat berätta hur mycket jag tycker om dina serier och kanske eventuellt få en av dina seriealbum signerade! Jag köpte två böcker och en väggkalender för att visa mitt support men det kan man lika gärna göra på internet, hur ofta har man chansen att faktiskt få prata med artisten i fråga? Så jag undrar än idag vars arrangörerna hade gömt undan Liv, den enda scenen jag såg till i närheten av kartans plats var Piratförlagets scen, men där stod minsann ingen Liv.

Tiden var tok för kort på bokmässan och programmet alldelles för späckat eftersom det var omöjligt att hitta till allting på minimal tid genom katakomber av montrar och myriader av utställare. Men trots det så fick jag ändå uppleva lite lyckorus under dagen, och det var när Herman Lindqvist berättade om sin nya bok! Jag försökte få med mig några av mina vänner från skolan att följa med höra denna fantastiska personlighet tala men jag är nog en gammal kvinna instängd i en tjugonånting-årings kropp. Ingen i min ålder vet vem mannen är! Så det var inte alls förvånande att jag 1, fick slåss med en äldre tweedkavaj-herre om en ledig stol, eller 2, att de andra stolarna togs upp av beundrare av äldre årgångar.

 Och mellan dig och mig så kan jag avslöja att jag som aldrig är kändiskåt faktiskt darrade som en nyförälskad fjortonåring när jag skulle be Herman signera min bok. Allt jag förberett mig för att säga vart istället snustorr mun och snabba nick med huvudet, dumma våp!

Efter att missat Liv och träffat Herman var jag ganska nöjd, strosade runt och åt vegankakor hos Djurens Rätt, handlade lite "propagandaböcker" som köttätarna kallar det om djurhållning och köttfritt samhälle. Gick för att se landsmannen Mark Levengood prata på Piratförlaget’s scen och stod bland alla överparfymerande kulturtanter som fnittrade varje gång Mark pratade genom sitt Mumindals-filter (en brytning som jag misstänker är lika konstlad som både smaken och färgen i Fanta).
Kulturtanterna och tweedkostym-gubbarna var smått underhållande, som fjortisar under en Justin Bieberkonsert. Hur många nedlåtande blickar fick man inte när man ställde sig för långt fram under en författarträff eller om man lyckades sno åt sig en bra plats i publiken? Ibland fick man kasta sig bakom en hylla när tanterna forcerade förbi i samlad trupp med sina resväskor på hjul (som jag antar att de proppade fulla med böcker). Och många gånger fick man snabbt dra undan handen i bokhögarna när de angrep böckerna med sån frenesi att man trodde att de skulle slita med sig en till kassan.

Och då får vi inte glömma att torsdagen var den lugnaste dagen under hela mässan, jag hade nog blivit söndermald om jag gått på lördagen och försökt få mig en titt på Nina Hemingsson!