Scharinska Villan

 

 
Äntligen har vi i kommunen fått en bra lösning på turerna kring Scharinska villan
Scharinska villans verksamhet kommer att flytta till Vasaskolan i slutet på nästa år och samtidigt har vi i Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat att medfinansiera Umeå Gitarrmuseum i nuvarande Vasaskolan med 2,4 milj kr per år till och med 2015. Det kommer dessutom att bli en musikscen, en restaurang och en musikaffär.
 
Den nya verksamhet kräver även en anpassning av Vasaskolans lokaler för 18 miljoner kronor, som kommer att täckas av hyreskostnaderna.
 
Jag tror själv att detta kommer att bli ett stort lyft för musiklivet i Umeå och att det kommer att skapa möjligheter för nya artister.
 
Här kommer lite historia och fakta om Scharinska villan från Västerbottens museum!
 
Scharinska villan
Storgatan 63–65/Döbelnsgatan 1
Arkitekt: Ragnar Östberg
Tillkomsttid: 1904–05
Byggnadsminne: 1981
På en stor tomt norr om Döbelns park lät disponent Egil Unander-Scharin vid förra seklets början uppföra en byggnad med bostad för sin stora familj, och med kontorslokaler för sin blomstrande företagsrörelse.
Arkitekten Ragnar Östberg, som senare skulle ägna mycken tid och möda åt Stockholms stadshus, hade redan under 1890-talet vistats i Umeå, som praktikant hos stadsarkitekten F O Lindström. Kanske etablerade han redan då kontakt med Unander-Scharin. Vid samma tid som arbetet med villan för Scharin pågick ritade Östberg också den teaterbyggnad nere vid älven som brann 1913, och villan för överste Aschan något nedströms samma älv.
Enligt legenden kom idén till villan från en matsalsmöbel som Östberg låtit göra åt Unander-Scharin. Denne blev så förtjust att han lät beställa ett lämpligt hus till möbeln.

Scharinska villan var i jämförelse med övrig bebyggelse i Umeå vid denna tid närmast att likna vid ett palats. Byggnaden är ett av arkitekten Ragnar Östbergs främsta ungdomsverk. Fasaden mot Storgatan är uppdelad i två olika höga partier. Varje fönsteraxel livas av en jugendartad svängd gavel. Fasaderna är putsade i rött med dragning mot rosa. Stor omsorg har lagts ner på detaljer såväl i det yttre som det inre. Man kan särskilt lägga märke till huvudingångens ytterdörr med sin trärelief, ett ymnigt bladverk med småänglar, symboliserande ägarens barn.
I det inre är stora delar av den påkostade inredningen bevarad, bland annat boaseringar, golv och tak. Särskilt skyddsvärd är bottenvåningen med herrum, salong och matsal, den sistnämnda med väggbeklädnad i majolika.
Intill bostads-och kontorshuset byggdes samtidigt, efter Östbergs ritningar, en trädgårdsmästarbostad. I denna inrymdes ursprungligen en bostadslägenhet och ett stall för tre hästar

En kommentar

  1. Musiker

    2,4 miljoner till ett gitarr-museum? Visst är det väl ett skämt. Känns inte som väl investerade pengar då det redan finns ett museum både med gitarrer och ett för det övriga. Scharinska på Vasaskolan va iaf i övrigt en bra idé.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.