Genomfartsförbud

Tyvärr kommer vi nog inte att få ett genomfartsförbud för tung trafik genom centrum förrän 2017. Enligt ett avtal som har skrivits kan det ske först när Västra länken är klar och det är tidigast 2017. Trafikverket har ansvaret som väghållare och hänvisar till lagstiftning. Nu finns det ett litet ljus i tunneln, för att länsstyrelsen och transportstyrelsen har en annan uppfattning och tycker att kommunen ska prova ärendet.

Glädjande är att Norra länken har blivit en succé, men tyvärr har trafiken inte minskat nämnvärt på Tegsbron.
Jag tror att det blir svårt att hitta en praktisk lösning att stoppa privatbilism att köra från Entré syd genom centrum till Ersboda. Självklart måste vi jobba hårt i kommunen för att hitta en lösning så att privatbilism inte använder centrum som en genväg.
Först och främst måste vi börja hitta andra åtgärder för att få bort den tunga trafiken genom staden och det är omgående. En naturlig rastplats/truckstopp för lastbilar, turistbussar och husbilar i närheten av en ringled skulle vara ett sätt för att leda bort trafik från att köra igenom Umeå. Idag måste den tunga trafiken köra genom bostadsområden i Umeå för att kunna tanka eller äta, och man sover även i sina lastbilar i centrala Umeå.
Sen känns det som vi har glömt en viktig sak i debatten och det är de lätta lastbilarna som bedriver yrkestrafik. Lätta lastbilar i yrkestrafik i centrala Umeå ökar dramatiskt jämfört med tunga lastbilar. Vad jag förstår så pågår det en utredning av transportstyrelsen, rörande lätta lastbilar i gällande miljözoner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.