Skrota TV-licensen

Nu har radiotjänst börjat jaga datorägare enligt tidningen Computer Sweden. Enligt tidningen blev en person uppringd från Radiotjänst och person beskrev händelsen så här. "Jag blev precis uppringd av en kvinna från Radiotjänst som, efter att hon tagit reda på att jag hade internet och en dator hemma, välkomnade mig som kund. Vi pratar alltså 150 kr/mån i tilläggsavgift för att jag har internet hemma!".

Tidigare har det nämnts att i samband med att SVT börjar köra samtliga sändningar fritt via nätet så kommer samtidigt beskedet att man ska ta ut en TV-avgift för datorer och läsplattor.
Om jag skrivit tidigare i min blogg, så vet jag inte om kan kalla det fritt om man tar ut en TV-avgift. Samtidigt hur ska man följa upp en avgift för datorer och läsplattor och är det bara dator och läsplattor med inbyggda tv-kort som ska avgiftbeläggas eller?
En av de viktigaste punkterna i det förslag som public service –utredningen lade fram i början på september i förra året var att en skatt skulle ersätta tv – licensen.
När public service -kommitens betänkande skickades ut på remiss fanns förslaget inte kvar.

Jag tycker att det är dags att hitta ett modernare sätt att finansera public service som tex med en skattefinansering för dagens tv avgift  känns föråldrat. Det är dags att skrota den nuvarande  tv-licensen

12 kommentarer

 1. Johan

  Håller såklart med om att det är vansinnigt att lägga på TV-avgift på datorer och surfplattor, men skattefinansiering måste ju vara det minst liberala som går att ordna? Att byta ut avgiften mot en obligatorisk skatt låter rätt Socialdemokratiskt i mina öron… ”Alla ska med!” var det väl. Ett parti har aldrig haft en mer passande slogan. Alla SKA med, och vill du inte med ska du med i alla fall.

  Min liberalare dröm är att SVT låser SVT Play för alla som inte betalar, så kan dom som värdesätter programmen och vill se dom betala, och dom som inte vill ha dom slipper betala. Att ha möjlighet att välja – det är liberalt. Dessvärre är väl syftet att tvångsmässigt suga ut folket på mer pengar, och då fungerar det ju ytterst dåligt om man tillåts välja..

 2. Leif Ericson

  Alla som kan kan ta emot tvsändningar skall ju betala för det. Tekniken för allting ändras ju hela tiden ,men man skall ju betala för det man vill ha .

 3. Hans Andersson

  Att döpa om TV-Licensen till public-service avgift och ta ut den via skattsedeln är väl knappast detsamma som att skrota den?

  Att som Johan önskar bara ta ut en avgift av de som använder SVT: play bygger på den felaktiga uppfattningen att endast de som ser på TV skulle dra nytta av public-service. En fungerande demokrati behöver oberoende journalister och detta kommer inte bara de som tittar till del.

  Före Internet fanns ett hälsosamt distrubutions oligopol på nyheter vilket gjorde att det var ganska enkelt för dags/kvälls-press att få lönsamhet. Som det sett ut de senaste 15 åren har dessa haft det allt tuffare.

  Vad som snarare borde diskuteras är om inte press-stödet borde utökas och även det finansieras via public-service avgiften. (formen för press-stöd behöver även det ses över så att även andra publikationer än papperstidningar omfattas)

  Det går även an att fundera över vad som skall ingå public-service uppdraget. Men en renodling åt ren grävande journalistik/dokumentärer och kunskapsförmedling skulle förmodligen undergräva betalningsviljan. Den nuvarande mixen av lättare underhållning och journalistik är nog att föredra.

 4. lasse

  Vill folk ha Public Service media, beslutat i demokratisk ordning, ska den förstås betalas över skatten, vill man öronmärka kan det tas ut som begravningsavgiften. Folk får som annat vi finansierar gemensamt betala relativt inkomsten. alltså en medelklassfamilj med två inkomster betalar mer än studerande eller fattig pensionär.

  Det är nu länge sen det fanns apparater som endast var till för att ta emot TV. TV används till mycket mer nu för tiden, foto, vide, spel mm.

  Visst PS gör underhållning, sport mm av hög teknisk och konstnärlig klass, i ett litet land och språk kan PS ve högre standard.

  Som samhällsbevakning är PS etablissemangets röst åt folket, med sin höga trovärdighet är det ett formidabelt bålverk för rådande etablissemang. Detta förstår förstås våra makthavare.

  Styrelsen för ägarstiftelsen utses av regeringen, stiftelsen utser styrelser i programbolagen som utser VD. Riksdagen beslutar hur pengarna ska fördelas till programbolagen och hur mycket. Att denna konstruktion skulle garantera fri och oberoende samhällsgransknig är no nonsens. Det övergripande budskapet har alltid varit att undersåten har de bästa av makthavare som endast har folkets bästa för ögonen, ibland sker förstås misstag men folkets bästa var målet.

 5. Nisse

  SVT har missat att det sitter en massa folk där ute
  med begränsat bredbandsnät som innebär att de endast
  har en minimal möjlighet att se tv på datorn som om
  den vore en tv apparat, efter några dagar stryps ju
  hastigheten, varför betala för något som man då inte
  kan se under större delen av månaden?

 6. Allan

  om en femhundring per kvartal skall bli valfråga, då kanske de som använde sveriges predikat ”för sverige – i tiden” kanske vänder sig i graven av oro vart sverige är påväg.. nu tvingas man till mycket i sverige, man måste bo/arbeta i sverige annars blir man automatiskt utförsäkrad eller avregistrerad från socialförsäkringen.. vi tvingas betala försvarets kostnader när vårt försvar är inte bättre av att 10000 per månad kan vandra in i landet och få bostad mat husrum utan minsta fråga och sedan kan dessa i sin tur hämta hit 4-femtan familjeanhöriga och om minst en kemikaze som försökte göra stor åverkan i stockholm sist slipper igenom försvaret är frågan ”är det lönt o sponsra något när vi lever som oförsvarliga i landet sverige?” en rysk ubåt kan köra upp på land och vårt försvar hjälper den säkert ut i havet igen då kan vi lika bra hjälpa båtbogserarna och de traffickers som skickar hit alla nyanlända 🙂

  men detta handlar om TV licens 500 kr per 3 månader! vi skall tvingas titta på TV gjort för IQ befriade människor som har ingen annan sysselsättning än att titta på de program som ingen allmän betalare får rösta igenom vad för program som skall visas, bara nämna nyheterna när någon läser igenom txt-tv åt en menas bara som en enkel lathund åt den förolämpade, frågan är självklart hur många hyrestagare betalar tv avgift som nu skall vara obligatorisk? vad hände med no comments tv när någon springer ut med en kamera och filmar vårt samhälle som den ovan som blev avregistrerad på grund ut av att denne flyttat från en stad till en annan i samma land sverige? uppdrag granskning har försökt först utpressa och sedan vinklat så mycket de kan för att sända publikt ”bara titta på bilar på svartexport” som inte leder till mycket puff i vårt samhälle 🙂

  sverige i tiden är just nu, och skall vi leva kvar med uråldern hängandes i axlarna så kommer vi aldrig ur tiden och det är därför vi måste finna oss i en diktatur av ekonomisk karaktär där allmänna står för kostnaderna!

 7. Anders

  Jag förstår inte riktigt logiken, andra företag som viaplay, netflix och hbo har ju ett login för att man skall kunna titta på deras innehåll. Det kunde man ju lika väl införa på Svtplay?. Är de så inkompetenta på SVT att de inte kan få till det eller är det helt enkelt så att de egentligen inte har många tittare?

 8. Mario

  Ett fruntimmer ringde mig härom kvällen och frågade mig om jag visste vad Radiotjänst var.
  Det vet väl alla.
  Frågade sedan om jag hade tv och internet. Jag upplyste henne att min tv är trasig och står på balkongen sedan 4 år, då jag inte har råd att skaffa ny.
  Hon sa då att hon sett att jag har internet och kommer då att få en kvartalsavgift på över 500 kr.
  Vad är det med Eva Hamilton frågade jag henne och det kunde hon inte upplysa om och att det var våra politiker som fixat denna avgift och hade jag tillgång till både tv och internet så skulle jag få dubbel avgift och då lade jag på telefonen.

 9. värre än robin hood!

  Helt otroligt.. ta en avgift när ja tittar på andras tv oxå.. inte nig med skatt på 33% och vägtullar. M.m nu ska vi betala de sämsta kanaler
  na i världen oxå… ta lite pengar från bensin skatten till tv.n och flygg och far..

  Ni andra … gå inte med på skriva erat namn på sakerna som t.ex tv. Dator m.m så ser dom inte att ni köpt de!.

 10. bo

  Jag kommer ihåg när Georgiens diktator attackerade sina grannländer Abchasien och Sydossetien hur opartiska var SR då eller SVT.Regeringen den borgerliga hyllade denna Lillstalin.Alla högertdningar i Europa hyllade denna Lillstalin.Det var endast på nätet man kunde hitta en vettig information.Lögnaktiga svin och faschister skulle jag vilja kalla deras journalister.

 11. E

  Att överföra avgiften på skatten hjälper ju inte grundproblemet. SVT ska inte ha en särställning mot sina konkurrenter. Det vad som är för åldrat. Ifall Netflix, Viaplay, HBO etc klarar av att locka kunder med sitt utbud borde även SVT kunna göra det samma. Förutsatt att deras utbud är bra kommer de få en bas av lojala kunder. Jag vill inte betala för något jag varken tittar eller ser på.

  Att folkpartiet sedan länge tappat fotfästet i vad som är liberalt eller inte vet väl alla. Men hur kan du som företrädare för partiet på allvar föreslå att införa en tvångsskatt för hela svenska folket när väldigt många människor inte ens tar del av deras utbud. Du vill inte skrota något alls, du vill bara ändra namnet på avgiften och hoppas att folket är dumma nog att inte förstå vad du sysslar med. Skäms.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.