Pensionsåldern höjs från 65 till 66 år från 2019?

Regeringens utredare Ingemar Eriksson föreslår att pensionsåldern ska höjas från 65 år till 66 år från 2019. Hans uppdrag har varit att, mot bakgrund av att livslängden ökar och att de äldre är friskare, föreslå förändringar som gör att vi kan och vill jobba längre upp i åldrarna.

Den nya pensionsåldern ska tillämpas första gången 2019 och sedan successivt öka till 67 år 2022 och 68 år 2034.
När den allmänna pensionen infördes år 1913 var medellivslängden 60 år och pensionsåldern var 67. Idag lever vi betydligt längre samtidigt som pensionsåldern har sänkts till 65 år.
I framtiden tror jag att vi kommer att behöva äldre med stor yrkes och livserfarenhet och samtidigt tycker jag att man inte ska diskrimineras för att man är äldre.

 
Jag tycker att det är bra att man ges chansen till att jobba längre i livet, men det är ändå arbetsmiljön som är avgörande om vi ska arbeta till 66 år eller längre. Det måste bli enklare att byta karriär och man måste även ges möjlighet på ålderns höst att ta ett mindre fysiskt jobb.
 
Sverige har likhet med många andra länder i Europa en befolkning som blir allt äldre

 

 

3 kommentarer

  1. Leif

    Alltid lika intressant att höra Borgare vara så positiva som vanliga människor, som faktiskt har ett riktigt jobb, inte tror en sekund på.

  2. Kenneth Bohlin

    Om man vill ha fler i arbete så bör väl alla ungdomar få chansen först och sen ska politiker som åtnjuter livstidspension tvingas söka jobb senast två år efter avslutat updrag! Finns det personer som vill och orkar arbeta efter 65år så inte mig emot, men det ska vara frivilligt!

  3. Ola Lundgren

    Det som är sorgligt är att pensionssystemet balanseras kring medellivslängden och om medellivslängden ökar måste även pensionsåldern öka. Eftersom hela systemet annars riskeras att bli underfinansierat. Man kan tycka att äldre som är kvar i arbetsmarknaden skulle konkurrera ut unga, men eftersom om du fortsätter att arbeta så har du också mer pengar kvar att konsumera, viket innebär i slutändan blir fler jobb för den yngre generationen. Då någon skall laga maten på restaurangen där du äter, någon måste tillverka bilen du köper osv.

    Jag tycker inte iden om höjd pensionsålder känns ok,men om alternativet blir att mina och grannars barn kroknar under försörjningsbördan av mig och min generation. Så väljer jag hellre höjd pensionsålder eftersom varje generation måste bära sina egna kostnader.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.