Sjunde vårbudgeten för Alliansen

Nu på måndag presenterar Alliansen sin sjunde vårbudget. Eftersom den ekonomiska krisen i Europa fortsätter och arbetslösheten i Sverige ligger på 8 % kommer vårbudgeten innehålla mera förslag än vanligt. Fokus i vårbudgeten kommer att ligga på infrastruktur och utbildningsplatser.

 Vid en pressträff igår släpptes dessa förslag på satsningar
 
• 12 400 extra utbildningsplatser till 2014. Yrkesvux, praktik och fler platser på ingenjörs- och sjuksköterskeutbildningarna. Även arbetsförmedlingen får fler utbildningsplatser.  ( Jan Björklund FP förklarar satsning på yrkesvux med att de som främst drabbas av arbetslöshet är de som hoppade av eller aldrig gick klart gymnasiet)
• 700 miljoner på infrastruktur. Eftersom ränteläget är långt kan pengarnas tas från det man trodde skulle gå till räntor.
• 80 miljoner till särskilt drabbade regioner för lokal tillväxt
Totalt kommer Regeringen att satsa 2 miljarder extra i år och ytterligare 1 miljard 2014 på utbildnings och praktikplatser.
Det känns som det är bra satsningar man gör i Vårbudgeten, men jag är lite frågande till de 80 miljoner kronor som satsas till län som bedöms ha drabbats särskilt hårt av lågkonjunkturen. Det är Blekinge, Skåne, Värmland, Kronoberg, Gävleborg, Kalmar, Västmanland och Södermanland. Det känns som om att man glömmer bort Västerbotten och Norrbotten
Jag vet inte vart de 700 miljonerna, som satsas på Infrastruktur kommer att användas till men jag hoppas att vi i Norrland får ta del av dessa pengar. För Umeå och Västerbotten betyder en fungerande transportinfrastruktur mycket för jobben och regionens utveckling
 
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.