Läraren är den avgörande faktorn för resultaten i skolan

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har lagt fram ett förslag om att det ska bli svårare att komma in på lärarutbildningen. I dag har det dessutom gått så långt att nästa vem som helst kan bli lärare och enligt en granskning som DN har gjort antogs personer med ofattbart låga 0,1 på högskoleprovet till lärarutbildningar vid landets universitet förra året. Och flera lärarstudenter behövde särskilt stöd för att klara studierna.

 
Jag tycker att förslaget är bra och självklart ska vi ha välutbildade lärare. Men vi har ett större problem just nu och det är bristen på lärare. Enligt beräkningar från Statistiska centralbyrån, SCB, kommer vi i Sverige att ha en brist på cirka 43.000 lärare år 2020.
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) beräknar även i sina prognoser att man behöver rekrytera 80.000 lärare fram till år 2020, bland annat för att täcka de stora pensionsavgångarna framöver
 
Jag vet att lärare är den avgörande faktorn för resultaten i skolan och därför har Regeringen bland annat infört särskilda karriärsmöjligheterför lärare Förslaget går ut på att legitimerade lärare ska kunna avancera till förstelärare eller lektor. På så sätt får man ett lönetillskott som förstelärare med ca 5000 kronor per månad och som lektor ca 10 000 kr per månad.
 
Jag tror att genom att ge lärare karriärmöjligheter stärker vi den pedagogiska utvecklingen inom skolan. För läraren är den avgörande faktorn för resultaten i skolan och vi måste ge dem möjligheter att utvecklas i sitt arbete.
 
Jag tror även att det är viktigt att vi från kommunens sida satsar långsiktigt på fortbildning och kompetensutveckling för lärare. Vi får inte heller glömma att all skolpersonal har betydelse för eleverna och att det även där behövs en satsning. En satsning på tex elevhälsopersonal skulle även vara viktigt för att stärka skolan.
 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.