Utlokalisera nya myndigheter till Norrland

Igår skrev integrationsminister Erik Ullenhag (FP) i en debattartikel att Regeringen utlokaliserar Diskrimineringsombudsmannen (DO) med cirka 100 anställda till Tensta/Rinkeby”

Tanken med utlokalisering är att bryta negativa utflyttningsspiraler i ett område där det finns ett utbrett utanförskap
Här finns debattartikeln att läsa i sin helhet.
Jag tycker att tanken med utlokaliseringen är bra till områden med utanförskap, men den borde gälla främst kommunal förvaltning och befintliga myndigheter. 
Ett viktigt mål med utlokaliseringar av statliga institutioner ut i landet har varit att få den högutbildade personalen i att flytta med och det har visat sig svårt att uppnå. Många har valt att stanna kvar i Stockholm och söka nytt jobb.
Men om man ser till de senaste åren har ca 55 nya myndigheter inrättats och 75 % av dem har förlagts till Stockholm och behöver de myndigheterna verkligen vara placerade i Stockholm. Det som ska nämnas är att sedan maktskiftet 2006 har antalet statliga myndigheter minskat från 468 till 376 och att en stor del av minskningen beror på sammanslagningar av myndigheter.
Att flytta befintliga myndigheter ut i landet tror jag kan bli svårt, men när man inrättar nya myndigheter borde de förläggas utanför Stockholm och dyra hyreskostnader. Att förlägga nya myndigheter i Norrland borde inte vara några problem med dagens teknik.

2 kommentarer

  1. Maria N

    Det är redan prövat! Delar av Försvarets och Arbetsförmedlingens verksamhet är flyttad till Östersund. Problemet är att medarbetarna gör allt de förmår för att hålla kvar den väsentligaste verksamheten i Stockholm så flyttande kostar bara en massa skattepengar och får inget resultat.

  2. conny karlsson

    EN myndighet som borde flyttas upp till indre norrland är ”PTS” Post och Telestyrelse det skulle ge arbetstillfällen och framförallt bättre telekommunikationer för de skulle aldrig acceptera att ha så dålig mobiltäckning som många har idag. Då kanske de börjar utkräva vite och ekonomiska sanktioner mot telebolagen om inte kraven på täckning uppfylls.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.