Förslaget att flytta DAUM ska arkiveras i en papperskorg

DAUM dialekt, ortsnamn och folkminnesarkivet kan enligt ett förslag flyttas från Umeå till Uppsala och upp till åtta personer riskerar att mista sitt jobb.

DAUMS uppgift är att samla och bevara uppgifter om språk och dialekter från både Västerbotten och Norrbottens län.

Att flytta DAUM från Umeå är ett verkligt dåligt förslag och Mattias Larsson C beskriver det bra i sin blogg. Mattias skriver att skall man jobba med språkforskning i norra Sverige och det görs givetvis bäst i norra Sverige, på samma sätt som den forskning som handlar om skånskan givetvis görs bäst i Lund på DAUM där!

DAUM är viktigt för vårt kulturarv och det är viktigt att det finns en närhet till arkivet. Med tanke på att Umeå 2014 är Europas kulturhuvudstad och där Europas enda urbefolkning Samerna, skulle lyftas fram kommer förslaget verkligen dålig tajmat.

Nu är det bara ett förslag om att flytta DAUM, men det ska man ta på allvar.

Mitt förslag är att förslaget på flytt ska arkiveras i en papperskorg

 

En kommentar

  1. Ola Lundgren

    För det som jobbat i företag som har ledningen i Stockholm är svaret att självklart skall Daum finnas kvar i västerbotten och Umeå. Risken är stor att verksamheten kommer att centreras kring Uppsala och Stockholms trakten, vi hade i folkpartigruppen förmånen att besöka Daum för drygt 2 års sedan och fick då insyn vilken kultur skatt som förvarades inom deras väggar. Med en flytt till uppsala kommer västerbottningarna få svårt att få tillgång till en västerbottnisk historia som faktiskt var okänd ialla fall för mig, innan jag besökte Daum.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.