Mindre än en månad kvar

Nu är det mindre än en månad till den omtalade folkomröstningen om sjukvården i länet. Precis som många bloggare har skrivit så är det här en viktig fråga för länets medborgare att få säga sitt om hur sjukvården fungerar.

Jag hoppas nu att valdeltagande blir stort den 8 september, men jag känner en oro över att det kan bli otroligt lågt. Det bästa hade varit om valdagen hade sammanfallit med valet i september 2014 och då hade även kostnaden för valet blivit billigare.

Man kan säga vad man vill om folkomröstningar, men nu har vi en lagstiftning som gör det möjligt att genomföra lokala folkomröstningar och då ska man följa lagen. Nu är folkomröstningar bara rådgivande och endast har valdeltagandet bara vid ett tillfälle överskridit 50 procent. Nu har väljarna en chans till och det är i valet 2014 och där man kan rösta bort de politiker och partier som man anser har gjort ett dåligt jobb.

Om man ser till miljöpartiet så har man tidigare sagt nej till denna folkomröstning i länet och det känner jag mig mycket frågande till. Miljöpartiet är det parti som har drivit direktdemokrati och folkomröstningar, men man kan undra om det bara gäller där partiet inte styr. Partiet har tidigare sagt nej till folkomröstning om trängselskatter i Göteborg och där är även Miljöpartiet med och styr. Det kanske är en slump, men det tror jag inte på. Det är bara att konstatera att miljöpartiet säger nej till folkomröstningar där man styr och där man inte har majoritet säger man ja till folkomröstningar.

Här kommer Frågeställningen som man säga till ja eller nej till: Som en del i att nå balans i ekonomin beslutade landstinget 2011 att minska antalet vårdplatser i Dorotea och ersätta den stationerade ambulansen i Åsele med en akutbil. Vill du ge Västerbottens läns landsting i uppdrag att utforma ett åtgärdspaket för hela länet som innebär att Dorotea får vårdplatser med läkarjourkedja som 2011 och att Åsele får en stationerad ambulans?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.