Dags för Norrlandsregionen

Idag har jag en debattartikel i VK som handlar om att det är dags att bilda en Norrlandsregion. När det gäller kommun- och länsgränser är det snart bara politiker och tjänstemän som bryr sig om det. Samarbete och samverkan borde kunna vara grunden för att ta nästa steg

Här kommer debattartikeln i sin helhet!

Dags för Norrlandsregionen

Det var säkert rätt på Axel Oxenstiernas tid – men är det säkert att det är rätt nu? I stora delar av Sverige diskuteras omorganisationer: från de län som funnits sedan 1600-talet till dagens regioner. Tanken med att bilda regioner är naturligtvis främst att skapa bättre förutsättningar för välfärden, genom större skatteunderlag och effektivisering genom att administrationer slås samman.

Förhållandena ser definitivt olika ut i olika delar av Sverige. Befolkningskoncentrationen är betydligt större längst i söder än längst i norr. Exempelvis har Skåne län med totalt 1 263 088 invånare 33 kommuner, varav bra två, Perstorp och Örkelljunga, har mindre än 10 000 invånare. De fyra nordligastelänen med sammanlagt 635 055 invånare är uppdelade i 44 kommuner, varav 24 har mindre än 10 000 invånare. Endast i Västerbotten finns kommuner under 3 000 invånare: Bjurholm, Dorotea, Sorsele och Åsele.

Det säger sig självt att norra Norrland står inför stora utmaningar när det gäller att ge invånarna den service de har rätt till, när skatteunderlaget krymper med befolkningen. Glädjande nog ser vi mer och mer samarbeten över kommungränserna, som jag ser det är det nödvändigt när befolkningen minskar. Inte minst intressant är samarbetet mellan Sorsele, Malå, Arjeplog och Arvidsjaur om en gemensam kommunväxel – här har man tagit saken i egna händer och gått över länsgränsen!

Samarbeten och samverkan borde kunna vara grunden för att ta nästa steg, dvs att bilda en Norrlandsregion. Jag var svårt att se vad vi gemensamt och totalt sett skulle förlora på ett sådant steg. Ta exempelvis Västerbottens län: allt emellanåt hör man att befolkningstillväxten i Umeå ”tär” på övriga kommuner. Men vilket bevis finns för detta resonemang? Människor som flyttar till Umeå och som föder barn här – vad säger att de skulle välja en annan Västerbottenskommun, om de nu kommer från en annan del av landet (eller världen)? Eller om de kommer från en annan Västerbottenskommun, varför flyttar de till Umeå? Kan det bero på utbildningsmöjligheter eller jobbtillfällen? Och om de inte flyttar till Umeå – är det då helt säkert att de stannar i sin födelsekommun?

Historiskt har kommunikationerna gått efter älvdalarna – men är detta det naturliga idag? Kommunikationerna sker på vägar och järnvägar, i luften och via bredband. Kommun- och länsgränser bryr sig snart bara politiker och tjänstemän om. Så låt oss ta steget! Låt oss bilda en Norra Norrlands-region.

Det var Axel Oxenstierna som var ”pappa” till dagens länsindelning. Låt oss lägga Oxenstierna bakom oss och skapa en administrativ organisation för dagens samhälle!

Peder Westerberg, Umeå

Folkpartiet liberalerna

http://www.vk.se/1039273/dags-for-norrlandsregionen

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.