Det handlar om respekt för andra människor!

Läser på nätet om en politiker i Västerbotten som använder ordet neger i en debatt och säger att ordet är en benämning på en färgad person. I sitt försvar säger han att det beror på hur man värderar ordet och att biologiskt sett pratar vi om negroid ras precis som vi pratar om indoeuropeisk ras eller om inuiter.

Jag köper inte hans förklaring och han glömmer att det är många som känner sig kränkta bara genom att ordet nämns. Diskrimineringsombudsmannen (DO) anser också att ordet kan anses som kränkande och att det lätt kan förknippas med slavhandel och den koloniala maktstrukturen. Nu finns det många som anser att ordet inte är kränkande, men man får inte glömma att det finns många som gör det. Det som det handlar om är respekt för andra människor och det tycker jag man inte har genom att använda ordet.

Nyamko Sabuni före detta politiker i folkpartiet har skrivet en bra debattartikel om ordet och här kommer en del av hennes artikel

En del gillar att hävda att de inte alls menar något illa med användandet av ordet och att de har all respekt för svarta. Det är inte sant, och det visar sig när personen upplyses om att svarta ser ordet som stötande. Då kommer försvarstalen: ”jag har alltid sagt så här”, ”jag menar ju inget illa med det”. Dessa personer har absolut ingen respekt för afrikaner. Svarta har aldrig själva kallat sig negrer. En neger är en degraderad, sinnesslö, lägre stående människa och att kalla någon neger och inte mena något illa med det är att likna vid att spotta någon i ansiktet och inte mena något illa med det.

http://www.aftonbladet.se/debatt/article10654572.ab

 

5 kommentarer

  1. Toni Appelqvist

    Det du skriver är enbart löjligt. Och har inget annat syfte än att stämma upp i kören inom S för att på något vis bli kvitt en meningsmotståndare. Och en nagel i ögat på kommunordförande KG Abramsson.
    Att alla inom S nu oaktat hemort eller politisk arena stämmer upp i denna ”avskykör” förvånar mig inte ett dyft. Det är en vedertagen handling att alla S går man ur huse och ställer sig på barrikaden. Utan att tänka efter lite för egen maskin.
    Som sagt. Urlöjligt beteende.
    Ps. Jag är inte en partikamrat till Göran Jonzon(KD) om nu någon trodde det. Ds

  2. Bosse

    Har mött många politiker men måste säga att du hör till dom lägre. Ständigt smutskastande av andra individer för egen vinnings skull. Rasism är hemskt, men det du gör med ditt låtsasvetande är bra mycket värre. Det våra föräldrar lärde oss om påhopp av andra människor, respekt mm missades totalt hos dig. Tänk att du vill ”krossa” en annan människa pga av ett ordval? Att använda ordet neger är inte rasistiskt. Läs på innan du uttalar dig och försöker samla poäng. Neger eller vad annat ord som helst i en negativ form, ja det kan vara rasistiskt. Det är politiker som du som är farliga för demokratin. Sluta med dina sandlådefasoner och lär dig hur en vuxen politiker bör bete sig. Hoppas du lägger ut kommentaren

  3. Peder Westerberg (inläggsförfattare)

    Nu finns det många som anser att ordet inte är kränkande, men man får inte glömma att det finns många som gör det. Det som det handlar om är respekt för andra människor och det tycker jag man inte har genom att använda ordet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.