Körtidsfusk

I VK kan man läsa om ett åkeri som har fått en straffavgift på 200 000 kronor för ett stort antal påvisade brott mot reglerna för kör- och vilotider. Totalt har man fått 176 anmärkningar på att man systematiskt har brutit mot reglerna för kör- och vilotider.

Jag har själv jobbat inom transportbranschen och tycker att det nya systemet med digitala färdskrivare är bra. Kör- och vilotidsreglerna har tre bra huvudsyften och det är att säkerställa sund konkurrens mellan aktörer i vägtransportsektorn, stärka förarens situation och den viktigaste är att öka trafiksäkerheten.

Det är viktigt att man följer kör o vilotiderna och det är för chaufförens bästa, men vissa gånger när man bötfäller chaufförer är det löjligt.

Jag har själv ett förarkort och har haft problem med systemet. Om du kör 1 minut för länge, så registreras det i systemet som en överträdelse  och när det gäller att registrera rätt start- eller slutland i digitala färdskrivaren, så är det även lätt att göra fel.

Ett problem som jag tror att många åkerier har med sina chaufförer, är att alla inte har lärt sig fullt ut hur det digitala systemet fungerar och att det även upplevs krångligt.

Men åkerierna kan inte frånsäga säg sitt ansvar och det finns även många bra utbildningar att gå när det gäller att lära sig det digitala färdskrivarsystemet.

http://www.vk.se/1067531/akeri-far-hog-straffavgift-for-kortidsfusk

2 kommentarer

  1. Mathias Bartsch

    Hej,

    varför ska åkeriet betala för fusk av chauffören?

    När han glömma det med Start/Slut Land, kör över ett minut, glömde ställ på rast istället arbetstid….

    Varför får åkeriet böter?
    Helt omöjligt att övervaka alla chaufförer, att dom gör ”allt” rätt.Jag som tysk har lite problemet med att åkerier har såna stor ansvar, när det gäller ansvarighet av anställt personal.

    Eller hur?

  2. Peder Westerberg (inläggsförfattare)

    Kan hålla med dig,chauffören får ju böter hur som helst. Åkeriet kan även bli straffad, genom att man drar in trafiktillståndet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.