Självklart att ett nej ska vara ett nej!

Det är glädjande att Socialdemokraterna öppnar upp för att utreda frågan om en samtyckeslag och vill se över sexualbrottslagstiftningen.

Det borde vara en självklarhet, att man inte får ha sexuellt umgänge med en person, förrän man vet att den är med på det

Det finns många som är kritiska mot en samtyckeslag, men det finns bra exempel i andra länder som tex Storbritannien som har haft samtyckeslagstiftning sedan 1976. Man har även drivit en omfattande informationskampanj om lagen.  Kampanjen har varit lyckad och attityden hos unga har förändrats. Även antalet anmälningar har minskat.

Tidigare i år beslutade vi i Folkpartiet på vårt landsmöte, att vi vill införa ett lagligt krav på samtycke i sexualbrottslagstiftningen. Jag tycker att det var ett oerhört bra beslut av landsmötet och det är självklart att ett nej ska vara ett nej.

5 kommentarer

  1. Anders

    Det finns jurister som hävdar att en samtyckeslag är svår att göra rättssäker. Men på något sätt så måste det göras tydligt att man inte ska ha sexuellt umgänge med någon annan utan dennes medgivande. Rent känslomässigt så tycker jag att en samtyckeslag borde skicka signaler om att fråga först innan man har sex och inte chansa att den andre är med på noterna. Hoppas att lagstiftarna lyckas lösa det juridiska, för det verkar som om det fungerar med samtyckeslagen i Storbritannien. Det kan i varje fall inte fortsätta som nu när förövarna slipper undan på grund av juridiska teknikaliteter.

  2. Oberoende politisk bedömare

    Vilken tror du blir det största utmaningen till att få Moderaterna att gå med på ett samtycke när de nu är så hårt emot det?

  3. Peder Westerberg (inläggsförfattare)

    Jag kan inte svara på hur Moderaterna kommer att agera i denna fråga, men jag hoppas att även dom svänger i denaa fråga

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.