Folkpartiet och Alliansen satsar på förskolan.

Satsningar som regeringen gör på förskolan är viktig och en satsning som man gör är ökade statsbidrag för mer personal och mindre grupper. När det gäller barngruppernas storlek så är många föräldrar och förskollärare redan idag oroliga och vi får heller inte glömma det viktigaste, som är barnens behov.

När det gäller Små barn ska de inte behöva knyta an till alltför många andra individer och det handlar om att tillsammans med föräldrarna ge barnen en trygg start i livet.

Från Folkpartiets sida i Umeå kommer vi aldrig att backa från max 15 barn i förskolegrupperna

 

Förskoleminister och biträdande utbildningsminister Maria Arnholm har presenterat följande satsningar från Regeringen på förskolan

 

Sammanfattning av regeringens satsningar på förskolan

Fler förskollärare

Mot bakgrund av behovet av fler förskollärare i framtiden kommer regeringen att avisera en utbyggnad av förskollärarutbildningen i vårpropositionen. Utbyggnaden innebär att medel tillförs motsvarande 800 nybörjarplatser per år från 2015. Det kan jämföras med att det registrerades ca 3 300 nybörjarstudenter på förskollärarutbildningen läsåret 2012/2013. Utbyggnaden innebär alltså en ökning med knappt 25 procent. Medel tilldelas från och med 2015.

Förstärkt tillsyn

Skolinspektionen gör i huvudsak sin tillsyn på huvudmannanivå när det gäller förskolan. Det innebär att det är kommunen som granskas, och inte de enskilda förskolorna. Regeringen vill förstärka tillsynen genom att utöka den och göra det möjligt för Skolinspektionen att utföra regelmässiga stickprov med besök på ett antal förskolor i varje kommun.

En särskild kvalitetsgranskning ska genomföras under tre år där förskolans kvalitet och måluppfyllelse belyses och granskas samt viktiga utvecklingsområden lyfts fram.Granskningen ska inriktas mot olika kvalitetsfaktorer, bland annat personaltäthet, barngruppernas storlek och sammansättning. Barngruppernas storlek för barn under tre år ska särskilt analyseras.

Kostnaderna beräknas till 25 miljoner kronor årligen under 2015-2017 och därefter följer en permanent förstärkning på 10 miljoner kronor per år.

Ökade statsbidrag för mer personal och mindre grupper

För att stärka kommunernas möjligheter att säkerställa en lämplig personaltäthet och avdelningsstorlek, särskilt för de yngsta barnen, tillför regeringen mellan 2015 och 2017 375 miljoner kronor till det statliga stimulansbidraget för kvalitetssäkrade åtgärder i förskolan.

Förlängt förskolelyft

Regeringen förlänger förskolelyftet fram till år 2018.

Kostnaderna beräknas till 35 mnkr årligen 2015-2017, samt 25 mnkr 2018 och förändringen träder i kraft den 1 januari 2015.

Förskolechefslyft

För att utveckla förskolechefernas pedagogiska ledarskap föreslås ett förskolechefslyft Den närmare inriktningen och utformningen av utbildningen kommer att preciseras.

Kostnaderna beräknas till 15 mnkr årligen 2015-2018 och förändringen träder i kraft den 1 januari 2015.

 

En kommentar

  1. Lena Andersson

    Skolan är väl kommunernas ansvar, inte Regeringens?
    Fp har förstör skolan, främst genom privatiseringarna och det fria skolvalet, men även genom att vilja ge små 25 åriga nyutexaminerade lärarinnor uppdrag att bestraffa störande tonåriga 2-meterskillar/gäng i klassen! Allt färre lockas studera till lågavlönad lärare nu när ni sänkt studiemedlet med 300 kronor och studenter förväntas överleva på enbart 2500 kronor i månaden, eller tvingas skuldsätta sig för att ens ha råd att överleva, ha råd med MAT och tak över huvudet bara för att Staten, efter alla jobbskatteavdrag…, nu, liksom bankerna, behöver utnyttja studenterna ännu mer för att dra in pengar/ränta till Staten!
    Att Fp återinförde slaveriet/apartheidsamhället den 1 juli 2013, då arbetslösa som tvingas komplettera med Försörjningsstöd tvingas till oavlönad samhällstjänst/arbete på heltid åt kommunerna redan efter 2 månaders arbetslöshet, och dessa heltidsarbetande arbetslösa inte getts del av något jobbskatteavdrag alls, är anledningen till att jag aldrig mer kommer att rösta på Fp trots att jag är övertygad socialliberal!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.