Vad är det som gäller angående barngruppernas storlek i Umeå?

På kommunens hemsida kan man läsa, att det ökade behovet av förskoleplatser på våren och kommunens planering innebär en obetydlig ökning av befintliga barngruppsstorlek med 17,5 barn i genomsnitt, i jämförelse med oktober 2013 då det var 17 barn i genomsnitt. Margareta Rönngren ordförande i för o grundskolenämnden säger att kommunen hoppas uppnå barngrupper på 16 barn vid utgången av 2014 och 15,4 barn vid utgången av 2015.

Det känns inte som trovärdigt uttalande, för redan 2005 togs det uppsatta målet i för o grundskolenämnden, om att det skulle vara max 15 barn per avdelning till 2009. Kommunfullmäktige tog även samma mål. År 2005 var snittet 17,2 och enligt kommunens hemsida så är snittet år 2014 17,5 barn.

Det är ett nio år gammalt mål som inte har uppfyllts och trots tillskjutande av medel, under åren för att minska barngruppernas storlek, så har vi istället en ökning av storleken på barngrupperna.

Jag förstår att många föräldrar och förskollärare är oroliga över barngruppernas storlek och vi får heller inte glömma det viktigaste, som är barnens behov.

När det gäller Små barn ska de inte behöva knyta an till alltför många andra individer och det handlar om att tillsammans med föräldrarna ge barnen en trygg start i livet.

Jag har sagt det förut men från Folkpartiets sida i Umeå, kommer vi aldrig att backa från max 15 barn i förskolegrupperna

En kommentar

  1. MIkael Westerlund

    Håller med dig om att det är märkligt att målet inte uppfyllts men jag förstår att det inte blivit uppfyllt eftersom verksamheten i förskolan INTE (undantaget 1 år) fått några extra medel för att minska grupperna. Mer pengar i det s.k. a-priset (utöver löneökningar och indexuppräkning) innebär att verksamheten kan minska grupperna. Så har det ju definitivt inte varit och därav ingen minskning. Det är också viktigt att i samband med diskussionen om 15 barn i genomsnitt skall också 3 vuxna/15 barn finnas så att detta inte glöms bort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.