Umeå och Samerna!

Efter invigningen av Kulturhuvudstadsåret har vi alla märkt en debatt om det samiska inslaget och många har ställt sig frågan om Umeå har något med samerna att göra? Igår hade vi ett möte i Folkpartiet där temat var Umeå och Samerna och Professor Peter Sköld föreståndare för Arcum (Arktiskt centrum vid Umeå Universitet) var gästtalare.

Det som man kan konstatera är Umeå har en stark koppling till samerna och sedan 1642 har man även tre renhuvuden i sitt stadsvapen. Vid prästsjön har man även hittat arkeologiska fynd från medeltiden och vid Umeå Kungsgård nära backen var det marknader med samisk närvaro. På Öbacka strand bodde även samerna på 1700 –talet och gamla bron användes på 1920 -40 talet för flyttningar av ren till betesmarker.

Om man ser till Rans och Grans samebyars betesområden så vet jag inte om man kan komma närmare en stad än vad de gör. ( Hössjö, ett område inom Hörnefors och mellan E4 och Obbola, vidare i Rödånäs och mellan Tavelsjö, Vännäsby och Umeå, mellan Botsmark och Bullmark, vid Flurkmark, mellan Bullmark och Sävar och reservbete inom Umeå kommun vid Brännland och mellan Stöcksjö och Norrmjöle söder om Umeälven)

När det gäller invigning av 2014 så är jag oerhört stolt över den samiska prägeln och jag har ingen förståelse för kritiken över det. Vi ska istället vara stolta över vår historia och vårt lokala ursprungfolk. Något som jag inte är stolt över, det är hur samerna har blivit behandlat av den Svenska staten genom åren.

En kommentar

  1. waldemar

    Angående Umeås stadsvapen. Ren innebär inte på automatik att samerna är inblandade – det fanns gott om vilda renar förr, innan de blev utrotade 1870. Det är inga samer på stadsvapnet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.