Umeås kulturliv!

Från Folkpartiets sida tycker vi att det är viktigt att stödja föreningslivet. Det är mycket viktigt med ett fungerande föreningsliv, eftersom det är i stor del bidragande till Umeås invånares folkhälsa, fritidsnöje och allmänna

Vi kommer även att prioritera föreningsstödet både för kultur och för idrott. Föreningskulturen” är basen i helt Umeås kulturliv och en förutsättning för framtida kulturutveckling.

I dagen VK kan du läsa mitt svar på tre frågeställningar, om hur kulturen ska i Umeå fortsätta växa.

Tre frågor till politikerna!

Hur ska kulturen i Umeå fortsätta växa?

1) En av de uttalade ambitionerna med Kulturhuvudstadsåret 2014 var att kulturen skulle fortsätta växa.Hur ska det ske? Hur mycket mer pengar vill ni satsa på föreningstöd/ökad ram för kulturnämnden?

2) För att klara driften av Kulturväven 2015 behövs det skjutas till minst 36 miljoner kronor. Är ni beredd att skjuta till pengarna? Om inte, hur ska kostnaden minskas?

3) Är ni beredd att försöka rädda den verksamhet som i dag bedrivs i Sagateatern?

Peder Westerberg (FP):

– 2014 är ju ett fyrverkeriår” – men även framöver kommer kulturen att vara en viktig faktor för att vidmakthålla Umeå som en attraktiv stad. Folkpartiet kommer att prioritera föreningsstödet – både för kultur och för idrott. Föreningskulturen” är basen i helt Umeås kulturliv och en förutsättning för framtida kulturutveckling.

– Det får inte bli så att Kulturväven tränger ut verksamheter – ett nybygge kräver ofta mer pengar och då måste detta lösas.

– Sagateatern är inrymd i en privat fastighet och fastighetsägaren är intresserad av att utveckla fastigheten. Teaterföreningen, som är hyresgäst, är uppsagd fr o m 2015-07-01. Jag vet att kulturnämnden söker efter alternativ lokal, en eller flera, och jag tycker att detta är bästa sättet att lösa problemet. Många små föreningar har kunnat betala hyran” genom att t ex sköta garderoben vid professionella föreställningar. Detta kan rimligen inte bli aktuellt i Väven – då krävs sannolikt vaktmästare etc och det kommer mest troligt att bli för dyrt för små föreningar. Alternativ lokal, alltså, ett ”Saga 2″. I kronor kan jag inte svara för närvarande – budgetprocessen har inte en startat ännu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.