Söker centerpartiet nya allianser?

Jag ska villigt erkänna att jag blev överraskad att centerpartiet och vänsterpartiet skrivit en gemensam motion, om att Umeå kommun ska bygga ett krisboende. Jag tycker också att det är olyckligt att C skriver en motion tillsammans med V. Att rösta på ett förslag från V är en sak. Men att skriva motioner tillsammans är något helt annat. Det som har hänt nu stärker inte vårt allianssamarbete, men det kanske är så att centerpartiet söker nya allianser, med partier i den yttersta vänsterkanten.

För oss i Folkpartiet så är det viktigt att motverka långvarig och upprepad hemlöshet. Men vi ställer oss inte bakom motionen. Vi anser att kommunen istället bör satsa på ett lågtröskelboende för människor som idag och på grund av missbruksproblem hamnat i hemlöshet. Det är en betydligt bättre lösning än härbärge.

Ett lågtröskelboende kan bli ett alternativ till ett otryggt liv i misär och hemlöshet, med alla de risker som det för med sig för liv och hälsa. Lågtröskelboende är inte ett alternativ till drogfria boenden och behandlingshem. Vi ser en självklarhet i att vård och behandling ska erbjudas till alla som vill bli drogfria

När det gäller EU-medborgare som saknar bostad så är det inte kommunens ansvar att ordna eller finansera boenden för de människor som befinner sig i Sverige med stöd av den fria rörligheten. När det gäller EU-medborgare så har de rätt att vistas i Sverige i 3 månader under förutsättning att de själv svarar för sin egen försörjning. För mig är det en också självklarhet att kommunen följer de gemensamma EU-reglerna som gäller för fri rörlighet

Regeringens nationelle samordnare är också kritisk till de kommuner som erbjuder kommunala campingplatser och dylikt till tiggare.

Jag är också väl medveten om att EU-migranterna blir allvarligt diskriminerade i hemländerna.

Men Tiggarnas problem måste lösas i deras hemländer och inte i Sverige.

Gör man inte det kan det leda till att fler kommer hit och fastnar i misär.

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.