Stora utmaningar för kommunen!

Idag är det kommunfullmäktige och det är en mycket lång dagordning. På dagens fullmäktige ska bland annat årsredovisningen för 2015 fastställas.

Vi står inför stora utmaningar i kommunen de kommande åren och där har jag några reflektioner. Bland annat känner jag en stor oro över kommunens stora låneberg som tillkommit genom investeringar som gjorts i kommunen de sista åren. Det har medfört ökade avskrivningar och högre räntekostnader på grund av ökad upplåning.

En annan synpunkt som jag har i årsredovisningen är den stora sjukfrånvaron som också har ökat sista året. Det man kan konstatera är att vi i kommunen har en hög sjuk frånvaro för våra anställda. Umeå kommun har även bland landets högsta sjukfrånvaro.

Något annat som inte känns bra är den framtida personalbristen som hotar inom omsorgen i Umeå kommun. När det gäller tekniska nämnden så har man en stor utmaning i det eftersatta underhållet i vårt åldrande fastighetsbestånd. Det är också oerhört viktigt att vi kommer i takt med underhållsbehoven inom skolan i Umeå, de är akuta och det behövs verkligen åtgärder.

När det gäller AB Bostaden så känner jag mig orolig med tanke på det stora behovet av större ombyggnads- och underhållsinsatser i några av de bostadsområden som byggdes under perioden 1965–1975.

Fler bostäder är också ett måste för Umeås tillväxt och från Liberalernas sida ser vi gärna en snabbare byggstart på ön

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.