Slätstruket!

Igår var det Stefan Löfvens tur att hålla sitt tal på Almedalen. Om man ser till talet i sin helhet så var det ganska slätstruket och det var inte mycket han hade att komma med. Mest fokus i talet var satsningen om att få bort segregationen i Sverige. Lite i sista minuten tycker jag, men bättre sent än aldrig. Man kan också undra varför satsningen inte har kommit tidigare.

Socialdemokratin har också en stor uppförsbacke i dagsläget och den mest bidragande orsaken har varit samarbetet med miljöpartiet. Socialdemokraterna har dragits med i miljöpartiets turbulens och jag tror inte att vi har sett slutet på den turbulensen. Hade jag varit Stefan Löfven hade jag dumpat miljöpartiet och sökt samarbete över blockgränserna. Om Löfven väljer att fortsätta samarbetet med miljöpartiet, så finns det också en stor risk, att det införs skatter på allt som rör sig.

Kilometerskatten är ett exempel som kommer att genomföras och det kommer att slå hårt mot Norrland. Det är också ett hårt slag mot svensk åkerinäring och avgiften kommer att drabba all form av åkerinäring och i slutändan även alla konsumenter i landet. En sådan avgift skulle innebära otroliga kostnader för många åkerier. Resurser som skulle kunna ha gått till nya anställningar eller ökade investeringar istället.

Att transportera något idag är inte billigt och med en kilometerskatt så höjs transportkostnaderna. I Norrland är vi beroende av våra basnäringar som skogs och gruvnäringen och utan lastbilar skulle deras transporter inte fungera. Att sen säga att avgiften skulle, ge mera jämlika villkor för den Svenska åkerinäringen gentemot utländska företag köper jag inte. 80 % av alla godstransporter sker redan idag via ett svenskt åkeri

Sen skulle skatten heller inte ge något tillbaka till Norrland. De miljarderna som staten skulle få tillbaka i nettointäkter per år, ska investeras i järnvägar i södra Sverige. Våra klimatmål är viktiga, men att införa straffskatter som kilometerskatt och höja bensinpriset för oss i Norrland känns inte rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.