Man har tappat kontrollen!

Tillsammans med mina alliansgruppledare har vi skrivit en debattartikel i VK, om att Socialdemokraterna har tappat kontrollen över ekonomin i Umeå.

När det gäller Umeå kommuns låneskuld så är den snart 2 miljarder och den har byggts upp under de sista sex åren. När det gäller Umeå kommun så har vi också en alldeles för stor kostym och då går det inte bara att gasa på som ingenting har hänt. När det gäller Umeå kommun så har vi också en högre kostnadsnivå i flera verksamheter jämfört med andra jämförbara kommuner. Tyvärr fortsätter den också att öka och med tanke på det så måste vi börja dra åt handbromsen

Vi tar även ut två kronor mer i skatt än jämförbara kommuner har Umeå Det har tillfört över ca 450 miljoner kronor mer varje år för kommunens verksamheter. Vi får också extra intäkter från vår vattenkraft.

Här kommer debattartikeln i sin helhet!

Socialdemokraterna i Umeå har tappat kontrollen över ekonomin

Umeås styrande socialdemokrater, denna mandatperiod tillsammans med miljöpartiet, missar sällan en chans att prata om Umeås fantastiska utveckling och alla de satsningar som görs. De undviker emellertid att nämna att man numera tappat greppet över den kommunala ekonomin. En förutsättning för att säkerställa framväxt av nya jobb och en investeringsvilja är ordning och reda i den kommunala ekonomin. För oss är en stark ekonomi i balans grunden i den ekonomiska politiken. Detta är viktigt för att säkerställa åtaganden i viktiga investeringar och framtida pensioner.

Trots högkonjunktur – och två kr högre skatt än jämförbara kommuner – går kommunen mot ett minusresultat för tredje året i rad, vilket i sig är en bedrift i negativ bemärkelse.  Från Allianspartierna har vi hela tiden haft alternativa budgetförslag för kommunen, som varit betydligt mer ansvarsfulla.  Underskotten från 2014 och 2015 måste återställas och hade redan varit åtgärdade, om Allianspartiernas senaste gemensamma budget hade vunnit bifall förra året. Allt pekar på att Umeå kommun dessutom kommer att göra ett underskott för 2016.

Den budget som gäller stöds av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. I juni föreslog vi från Allianspartierna att kommunstyrelsen skulle få i uppdrag att vidta ”åtgärder i syfte att minimera det prognostiserade underskottet för innevarande år samt att vidtagna åtgärder och effekterna av dessa redovisas till kommunfullmäktige i september”. Yrkandet avslogs, då (S) ansåg sig ha läget någorlunda under kontroll. Helt fel. Även om det pågår ett arbete i nämnderna där Allianspartierna medverkar för att begränsa underskottet, så är det inte tillräckligt. Det ekonomiska läget för kommunen är bekymmersamt, och vi får snart nya prognoser för 2017. Av vad vi hört hittills så har situationen för nästkommande år blivit värre.

En sak som Socialdemokraterna skulle kunna göra omedelbart är att försälja lokaler där vi inte har någon egentlig verksamhet. S.k. ”tomma lokaler”. Den årliga kostnaden för kommunala fastigheter som det idag inte finns någon egentlig verksamhet i uppgår till ca 26 mkr. Förvaltningen borde få i uppdrag att genomföra försäljningar så att kommunen kommer ned till en nivå på max sex miljoner kr per år. Det kan finnas ett behov av temporära evakueringslokaler, och därför ser vi det inte som möjligt att komma ned till exakt noll på denna budgetpost. Kommunen skulle därmed snabbt kunna spara omkring 20 miljoner kr på årsbasis. Men ingenting händer!

I ett läge när kommunen går mot ett minus för tredje året i rad, och kommer att tvingas återställa de negativa resultaten kommande år, borde fokus ligga på att hitta möjligheter att minska kommunens kostnader. Försäljning av tomma lokaler är ett uppenbart och enkelt sätt att minska kostnaderna. Det finns en rad andra förslag från våra fyra Allianspartier på hur vi skulle kunna minska kostnaderna utöver det. Ovanstående var bara ett exempel.

Vi är mycket bekymrade över Umeå kommuns ekonomiska utveckling. Kommunen har gått från stabila överskott till att nu riskera att för tredje året i rad göra underskott. Vi anser inte att det är ansvarsfullt gentemot umeåborna att styra kommunen på detta sätt. Men istället rullar det på mer eller mindre som vanligt för de styrande Socialdemokraterna med kommunalrådet Hans Lindberg i spetsen. Att hålla budget verkar inte längre vara högprioriterat. Att inte ta beslut är också ett sätt att styra. Men det är inget framgångsrecept.

Ibland måste man faktiskt våga ta beslut också!

Anders Ågren, kommunalråd, M

Peder Westerberg, gruppledare, L

Mattias Larsson, gruppledare, C

Veronica Kerr, gruppledare, KD

                

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.